Kuat menyusu

Baby sy br 1bulan 8hari, normal ke, lepas habis 2.5onz, lepastu topup lg 2.5onz, habis yang tu, dia buat mulut lapar lg.. mmg kena bg lg ke? Mcm banyak saja.. brapa onz maximum utk baby bawah 2bulan ya?

12 Balas

mcm ank sy plk hrini bru 1 bulan 3 hari,mnum susu 3 onz,kdg2 lps mnum susu xsmpai sejam setengah nangis nk susu lg,bg puting dia xmau hisap,beli puting murah ke mahal ke dia tolak.. klau tnya doc,doc sruh bg 2 onz je setiap 2-3 jam,mslhnya ank kita sejam setengah pun dh nangis

1y ago

Haaa.. sama la… jd kita tak pasti apa perlu bg or tak.. yg pasti, lepas kasi, dia sengeh n lena tidur

pernh doc bgtau sy masa check baby , dia ckp selagi baby masih nk mengucup susu bagi je susu , idk tp sy lak sbgai ibu tkut nk bg sbb perut baby kcik lagi nk terima susu bnyk🥴 tk bgi kang nangis mcm kena dera 🙄

Baby laki ke pompuan sis? Mcm saya baby laki memang nak menetek je. Saye biarkan sampai la dia terlepas sendiri. Kalau lepas je dia terlepas puting tu dia tercari2 lagi. Dia saja nak rendam puting dlm mulut nak lena la tu.

1y ago

Baby laki.. lahir 2.87, umur sbulan 3.8.. umur sbulan 10hari dh 4.4kg dh..

misi dkt kk ada bgtahu. sbb anak sy pun mcm ni jugak. kalau buat 2oz tak cukup, kena buat 3oz pulak. sbb kalau mcm tu baby tak cukup susu. klau bg puting sja nnti perut dia kembung.

x pasti ank sy pun kuat menyusu..blom sbln lagi awai2 dy dh mnm 2oz😅then lpstu skrg 3oz tiap 3 jam la sy bg tp klau mlm je kdg2 2 jm dy dh mntk🥲

ank sy blm sampai sbln mnm 3oz🥲😂kdg Bru sejam dy mntk lgi Sy jd risau bila dy mnm bnyk sgt😅so Sy bg puting n dodoi kn je sampai dy tido

Kalau baby segitu , saya buat susu 3skop & air 3oz . Bg 3jam sekali . Mgkin 2.5oz tu tak ckup 😅 nanti try buat susu mcm saya ckp tu ye

biasa ada di pek susu..tulis berape Oz blh dlm sehari,mengikut umur...

klu awak rse bby tlebih mnum, bg puting.. kdg2 dye nak nyonyot je..

Mungkin baby awak tgh growth spurt kot