Mula mkn 6bln

Baby sy baru 6bln.. saya dah try 4-5hari bg bubur nasi kosong cair tapi dia masih menolak.. ada x anak2 pn macam ni??

3 Balas

Normal. Benda baru bg baby. Sy start bg anak sy mkn 6bulan 14 hari, hari 1st makan bubur kosong mmg x buka mulut langsung, die x kenal n x tau mcm mana nk makan guna sudu tu. Looks funny kn, but it is true. Sudu tu benda baru bg die. Apatah lg makanan kn. So sy decide, sy bg guna syringe n meantime die tgh mkn, sy bg die main dgn sudu tu. Dlm 8 bulan lebih br la die tau n buka mulut bila sy suap guna sudu. Maybe pn boleh guna try syringe dulu. Syringe nie x yh buka mulut pun, letak kt tepi mulut baby n pump slow2. Baby akan dpt rasa texture lain selain susu, so die akan excited buka mulut next feeding. All the best.