need some advice and help

baby sy baru 2bulan lebih, minum susu formula n bf sy ad beberapa masalah n persoalan. 1) everytime lpas minum susu formula mesti nk susu bdan lg2 waktu siang. (4scoop+120ml every 4hr fix). tkut overload. its normal? 2) nk tnya bagi susu formula ikut masa ditetapkan or his demand? and how we know dia lapar. 3) my baby susah nk tidue sendiri, bila tidur siang mesti ad orang tepuk2 dia if dia gerak, kalau tk mesti bgun. malam kena peluk. ad tips nk bg baby tidur letak tk terkejut2 & boleh tidur sendiri. 4)lastly, my baby belum ckup timing minum susu akan menangis. bila ajak main lepas satu jam minum susu menangis. baby kecik lg ke sb tu akan menangis? pls. I hv no experience be mother before this

2 Balas

sis Saya rangkum utk semua soalan yek... pendapat Saya... baby akan tido lena or berhenti menangis bila dia kenyang Dan selesa.... Saya tidak pernah sukat pembahagian susu pada anak... anak Saya kekadang susu setiap 1 atau 2 atau 3 jam.. depand kekenyangan dia. klu dlm tempoh 3 jam dia masih tido tidak jaga Saya akan kejut utk disusukan. Saya juga Ada standby susu formula... in case saya mandi atau ke tandas baby menangis .. husband akan bg susu formula dlm 2 oz... normal lepas minum susu formula dia masih mahu susu badan... Cuba sis kenalpasti bagaimana keadaan utk baby baby selesa semasa tido... Saya tidokan secara mengereng ke Kiri atau ke Kanan.... atau bedung anak ketika tido untuk elak anak terkejut... harap dpt membantu sis...

Macam saya memang dah stop bagi susu badan sebab anak saya mama saya jaga kat kampung. So bagi formula je. Kalau susu badan dulu bagi dia minum 4 oz, bila bagi formula ni bagi 2 oz or 3 oz je. Memang tak tambah susu lagi sebab bila dia dah sendawa tu memang akan ada muak. Kalau tambah nanti takut dia colic nanti. Lepas sendawa, saya biarkan dia merengek dulu baru saya bagi pacifier. Baby saya ni kalau nak tidur nak ada benda dalam mulut, mula² dulu duk bagi dia puting sampai muak byk² kali jadi kesian kat dia. Tu bagi pacifier.