Scoop susu formula

Baby sy 1 bulan lebih. Minum nya susu lactogen. 0-1 bulan, sy bancuh 2 scoop air 60ml. Berak okey. Since dah masuk 1 bulan, sy bancuh 3 scoop air 90ml tapi dia sembelit pulak dah. kalau x sembelit , dia x berak hari2.. pdhal sy dh follow sukatan bancuhan tu dekat kotak susu. Pd hari dia sembelit tu, sy cuba reduce scoop & lebihkan air. Duk sejam kemudian, dia berak lagi. And najis dia dah okey mcm sediakala. Betul x cara sy mcmtu? Sy takut dia xdpt zat sebab sy kurangkan scoop susu. Jadi sy bancuh je 3 scoop mcm sukatan sebenar tapi sy lebihkan air. Kelmarin & hari ni belom berak pulak dah. Tapi selalu kentut, perut x keras & baby x meragam. Lepas mandi atau duk saje2 pun sy urut perut dia, buat excersise kayuh basikal. Pening betul dah ni. kerisauan mak2 bila anak x berak or anak sembelit😖😌😑

2 Balas

baby makin besar, tak kerap berak. kalau nampak baby ok je, dia ok je sis. don't worry much.