Baby taknak directfeeding

Hi, baby saya taknak df. Sekarang saya bagi campur susu formula dgn susu badan. Tp susu badan saya tak banyak. Sekali pam dapat 1-2oz. Ada cara tak macamana nak tambah susu badan? Dan saya dah cuba mcm2 cara nak bagi anak df, pernah sampai dia merajuk taknak susu botol pulak. Harap ada yg dpt bantu, atau sharing pengalaman yg sama. Btw baby newborn 23hari. Pernah ada kuning, jdi saya bagi susu formula, lepastu terus reject df. Sy betul-betul taktahu bila bagi susu botol dia boleh reject df. Saya mmg nak anak bf at least smpi 6 bulan. Harap ada rezeki saya

6 Balas

Cm saya anak saya kuning dulu 4 hari .. masa lahir mmg bg derect kt LB lahir2 terus susu .. tp bila balik rumah saya still bnyak susu .. bila mk mertua jagaa ckp kita susu sikit .. susu ibu tk knyang .. saya ad gak bg anak saya susu fm semnggu pastu stop sbb saya lgi ske bg susu bdn saya .. semua atas mental si ibu .. niat si ibu cm saya dari awal preg mmg saya pasang niat nk susu bdn smpai 2 thun .. tp disbbkn org saya beralih sekejap dan kmbli ke pngkal jalan .. awal mula nk botol saya perah simpan stok tp masa 3 bulan botol tk nk .. nk susu derect mak metua saya selalu ckp susu ibu tk knyang di jaja kt jiran sblh uma blkng uma .. saya stress si ibu tk boleh stress dalam menyusu .. susu saya drop sikit tp saya ambil milk booster so bnyak laa balik susu bdn saya .. now anak saya masih tk nk susu botol dari 3 bulan smpai nk msok 7 bulan nk derect syukur allah berikan saya susu yg bnyak semogaa dlm nii un samaa dpt beri susu bdn smpai 2 thun .. amin nak susu bnyak semua dari otak .. otak akan hantar signal pada payudara untuk keluar kn susu .. bnyak kn sebut ya allah ya matin 70 kli insha allah bnyak susu nanti .. susu yg mengalir dlm bdn akan jadi berkat .. amin

1st baby awak dah nipple confuse. sebab tu baby reject utk directfeeding. flow susu botol dgn flow directfeeding tak sama dear. flow susu botol baby tak perlu guna tenaga utk sedut. sebab tu baby prefer susu botol. 2nd utk baby 23hari awak pump dpt 1@2oz tu dah cukup banyak. susu badan terhasil mengikut demand baby awak minum. mind awak cakap sikit then susu akan sikit dear. awak kena yakin yg 1@2oz tu cukup utk size perut baby yg baru 23hari. kalau betul awak nak directfeed baby cuba slow2 kurangkan susu botol. kerap kan skin to skin dgn baby (mean awak shirtless dn baby hanya pakai pampers). boleh offer time baby mamai. dan boleh offer time before 3rd feeding que baby. boleh mandi dgn baby supaya baby dpt bau badan awak. kerap buat oral stimulation utk baby yg dh nipple confuse. kalau xtahu mcm mana nk buat cuba search page lactation counselor puan nadmasrom dgn puan noorfazila. dorang ada share. puan noorfazila baru2 ni ja ada share dkt ig dia

11mo ago

saya setuju yg ini. sis boleh try ya. moga Allah permudahkan segalanya.

1-2 oz tu tak sikit dah sis. mmg banyak tu je muat utk perut baby. kerapkan skin to skin, teruskan bagi direct dgn anak. nanti lama2 dia nak lah

Baby keliru puting. Cuba skin to skin semula sis bagi dia bau ibu. Sementara dia belum df, sis pam 3jam sekali.

Baby dah nipple confuse. 1-2oz tu dah banyak awakkkkkk. Perut baby awal ni kecik ja. Tak perlu banyakkk.

byk dh tu 2oz baby belum sebulan