Mommy boleh share tak, susu yang sesuai untuk bayi yang kerap kembung perut.

Baby saya kerap kembung perut, saya dah try bagi susu enfalac A+, tapi baby jadi berkahak pernah sekli baby masuk hospital sbb tersedak susu sbb lendir . Lepas tu saya try bagi susu Dutch baby, masih kembung dan sembelit, saya tukar ke dupro tapi masih sama dengan Dutch baby. Susu badan saya sikit sangat.

3 Balas

Yup kena trial and error. Lain budak lain susu. Sy pun bagi baby sy dulu enfalac A+. Berkahak. Tp doctor x suruh tukar. Smplah pernah satu ketika, lps suntik, dia jd kerap selesma and batuk and berkahak. Still doktor ckp bkn psl susu. Doc ckp normal klu budak berkahak. Worry only klu menganggu pernafasan. Then one day, ms dia batuk and selesma, dia mntahkan semua kahak keluar. Tgk mmg puas hati. Nmoklah dlm mntah tu lendir2. Kahak mkn kurang and lps sy bg multivitamin, improve kahak dia. Skrg dh 1y5m, continue dgn enfagrow. Kekadang dgr berkahak klu dia minum byk sgt yogurt drink.

Nak cakap susu apa yang sesuai tu tak boleh lah sis. Sebab badan anak kita lain2. Sis kena keep try & error sampai jumpa susu yang serasi dengan dia. Macam anak saya dulu bagi dupro, muntah2. Muka dia terus cengkung, badan pon kurus terus. Pastu tukar lactogen, najis pulak tak elok. Tukar dutch baby baru ok

cuba MKN sekuang cina or air dye minum boleh melancarkan dan tambah susu banyak... bengkak susu mintak tolong suami sedut nt