Tidur malam baby 1 tahun

Baby saya dah setahun sebulan ,mmg sebelum ni mudah ja tidur dr 8pm smpy 5am..tp baru² ni dia resist nk tidur,nk tidurkn pun susah .nak mengempeng shj memanjang.. smpy luka² nipple sbb digigit.. mcmana nk buat dia tidur lama semula & mudah utk bg tidur, parent yang lain bg tiodur mcmana ya

1 Balas

Checklist untuk disemak: - Nap time/ waktu tidur tidak mencukupi. - Berada dalam keadaan tak sihat/ teething phase. - Terlampau cergas di siang hari. Semua faktor di atas akan menyebabkan baby overtired. Bila baby overtired mudah untuk baby kerap terjaga pada waktu malam, susah nak tidur, merengek, menangis. Untuk baby yang DF memang akan nak mengempeng, bila cabut marah. Sebab itu cara mereka untuk soothing.

1y ago

Cara nak atasi : - Pastikan baby dapat tidur yang secukupnya. Kekalkan sleep routine baby. Let's say nap time anak 2x sehari, jangan miss satu nap time. Nanti anak penat(overtired), bila dah penat ganggu waktu tidur malam. - Jika baby tak sihat, pastikan baby berada dalam keadaan selesa sebelum masuk tidur. - Ready kan anak sebelum waktu tidurnya. Jadual tidur anak pukul 8pm. Jadi dah boleh ready kan anak untuk tidur pukul 7pm atau 7.30pm. Maksud ready di sini, makan, mandi, spend time dengan parents during that time. Tiada aktiviti yang lasak. Aktiviti yang santai sahaja. Sorry saya sambung sini. Takut panjang nanti. Harap membantu 🌹