ruam

Baby saya baru 16 hari. Tpi ada bintik bintik kat muka dia. Nurse kata ruam panas. Mungkin sbb lepas bersalin bilik saya agak panas sbb saya slowkn kipas. Tkut bby masuk angin. Tpi skrg kipas dh sya kuatkn + tmbhn kipas. Tpi bintik still ada. Dan keluar bintik dari bawah leher smpai atas kepala. Ada yg tau tK cara untuk atasi bintik ruam ni?

ruam
43 Balas

Sis.try minyak kelapa dara.sapu kt situ.buh skit dlu.esk tgok ada prubahan ke x.minyak ni kn natural.

awak tepekkan tepung ubi mcm tepek bedak.kejap je hilang.ank sy dlu pun mcm ni😊

Letak bedak agnesia. Lepas tu masa mandikan baby, pastikan baby betul2 basah.

Pakai krim nie utk kurgkn ruam... Bkesan... Ada jual di farmasi..

Sy pakai tepung ubi kayu.. alhamdulillah hilang.. sapu je tepung mcm pakai bedak

Pki baju lubang2 sis. Jgn bagi bepeluh. Lepas susu bshkan kapas lap2 muka kepala dia.

saya stop guna sabun mandi untuk sementara waktu. Lepas dh kurang, saya guna sebamed

saya pakaikan anak sabun cetaphill dgn krim farmasi, alhamdulillah elok dh kulit dia

sye pakai ni. malam sapu.esok pagi elok. beli kat pharmacy.

Ade bagi susu formula ke pada baby...kdg tu alergik susu