baby setahun

baby i girl dah masuk setahun tapi still bangun tengah malam lagi 🤣 tu takpe boleh terima lagi, tapi suka mengempeng 🥲 pernah ye sampai 1 jam mengempeng taknak lepas huhu. lepastu terfikir nnt nak masuk umur 2 tahun camne nak wean off 🥹 anyone ada pengalaman tak?

5 Balas

Anak first sy pun sama sis. Dah macam magnet. Dia kadang nk kita peluk2 je, bukan nk minum pun. Masa cukup2 2tahun alhamdulillah dah wean off sendiri tp sampai sekarang tidur nk kena sentuh. Dipeluk leher kadang sampai lemas. Dgn bapaknya taknak, nk dgn mak je. Cemuih ye kadang rasa nk marah, kitanya lenguh. Nk jugak peluk2 dgn bapak hari2 dgn anak je ye dok. tp sy pernah warded 1malam, sedih pulak anak takde nk hug2. Sunyi takde nk menempel tido dkt lengan. So i guess enjoy the moment je laa kot. Nanti once dia dah besar, takdenya nk menempel2 dah. Lagipun dia macam tu sbb kita ni safe space dia. Btw anak sy lagi 4bulan nk masuk 3tahun. Sy perasan kalau malam dia xmakan byk, mmg akan kerap bjaga. Like 3-4jam skali akan bgn nk susu, masa under 2tahun dulu mmg 2jam skali bgn macam nb dah. Skrg i feed her alot, baru blh btahan lama sikit. But remember susu kena jugak minum utk mbina tulang yg kuat. Jgn sumbat makanan saja2 semata nk anak kenyang tidur lena😂😅

sama mcm ank sulung sy. umur 3 thn lebih bru wean off. org suh letak mcm2. xjalan. last option letak minyak cap kapak. baru la ank stop. penat memg penat. bahu dgn belikat pun sakit. smpai skrg bahu keras. kdg tu bergaduh ngn suami mlm2. yela sakit bdn dri mlm smpai ke subuh ank ngempeng posisi sama je. kena ampu kepala lagi sbb dia nk tido ats lengan sy. sy termarah ank. suami xfaham dia marahkan sy balik. tpi dia xnak tlg tidokan ank. jwpan dia "ala biasa la ank nk dgn ibu". bila ank dh wean off, ank start bertepek kt suami tido ats lengan suami. smpai skrg. bru la suami paham rasa sakit lenguh bdn mcm mana. 😂

samelh esok cukup setahun..dia punye mengempeng sampai pg..lepas pun kejap2 je..letih mama dia sbb tido terganggu.ikut siang n mkn mlm dah bg mkn kenyang2

Anak saya sampai umur 3tahn still berjaga malam direct bf Still mengempeng sampai 3thn tuu…

2w ago

Sebulan sebelum anak masuk 3thn saya start wean off Letak itu ini belacan asam jawa akar seruntun semua tak jalan at last saya letak serbuk kopi kat nipple A bit messy but menjadi Ngam umur 3thn anak stop nyusu Anak sulung ngam umur 2thn stop nyusu

normal