Hi mommy. Saya sangat concern tentang anak. Boleh bantu kasi tips?

Baby boy baru 18hari, and guna sepenuhnya formula milk, cuma kadang2 campur juga dengan susu breast yang pump. Susu saya tak banyak, bila kasi baby breastfeeding dia mengamuk taknak mybe sebab tak puas and susu tak berapa nak ada.. ada tips nak tambah susu badan and kasi baby ada keinginan balik nak breastfeeding… tak larat dah nak beli formula milk, dah 3 tin dah sekarang 😭😭😭

3 Balas

baby fasa nipple confuse ibu. baby reject nak df sebab dah intro botol awal². dia mengamuk bukan sebab susu tak berapa ada tapi nak botol sebenarnya. flow susu botol laju ,baby tak perlu bekerja keras nak hisap. Bila df, baby kena effort nak hisap untuk rangsang susu ibu keluar. ☺ kerapkan skin to skin dengan baby. bagi dia kenal bau ibu dan buat oral stimulation. boleh refer post Dr Hairin https://youtu.be/dHGkzOMH5-I keep offer pada early cue atau offer time baby tengah mamai, if baby mengamuk, stop kejap dan tenangkan baby dulu. Bagi susu ebm melalui cup atau syringe. Dah okay,baru ibu offer df balik. baby baru 18 hari nak pujuk untuk df balik inshaallah boleh. as long as ibu tak give up . kuatkan semangat 💪. sementara anak nak df balik, ibu kena konsisten pam 2-3 jam termasuk malam untuk create demand. susu akan meningkat mengikut demand baby. Elakkan stress, nanti susu pun tak segan nak keluar, makan makanan berkhasiat dan seimbang.Minum air secukupnya. Puan duduk mane?Jika perlu dapatkan bantuan dari LC/PC untuk guide puan face to face.

Ada cuba pergi lactation center berdekatan? Saya pun kena pergi sbb masalah yg sama - anak tk reti latch sebenarnya. Mulut anak lebih kecil so tk muat nk hisap sepenuhnya. Saya pun ingat susu saya sikit, tp bila dh diajar teknik yg betul utk pumping, banyak juga keluar. Skrg stress sbb susu sy banyak yg nk keluar tp bila pam tk seberapa, mmg rasa nak baby yg hisap 🥲 semoga urusan kita dipermudahkan. Saya faham perasaan bila bergantung pada susu formula, dah la mahal.

Sy sejak wfh,selalu df ja then masuk bulan Nov balik2 outstation...bila pump,paling2 dpt 3oz utk both kiri kanan. Sy gigih buat power pumping,minum milo+oat and supplement shaklee. Spjg outstation(baby tggl), sy buat pumping 1x bgn pagi, 1x tghr, 1x balik ptg, 1x before tidur mlm...so far naik balik dah...boleh smpi 7-8oz skali pump...minum air masak jgn kurang 2liter sehari...cara sy mcm tu sis