Takut nak direct feeding

Hi mommies! Anak saya baru 10 hari, saya dah start kasi susu badan + susu formula.. saya try kasi df tapi baby saya tak puas + perut kembung.. dia hisap sampai breast melecet teruk.. setiap kali df mesti berdarah.. saya nak tanya kalau guna pump sahaja boleh increase milk supply tak? atau mmg kena df jugak? #pleasehelp #1stimemom #firstbaby #bantusharing #ingintahu

1 Balas

Hi mommy. Sebaiknya sementara tengah melecet mommy letak susu badan pada tempat melecet. Tuam selang dengan air panas dan air sejuk takut susu tak keluar habis. Kena brngkak susu lagi susah. Sakitnya masyaAllah. Mommy boleh selang pump dengan df. Kadang pump boleh jadi worst kan melecet. Cuba guna silicone cup tu untuk tadah susu sambil marmet pun okay. Pump kerap dan df kerap selang seli boleh increase kan milk supply tapi kena banyak minum air putih dan makan makanan yg berkhasiat.