Tips first solid food baby susah berak

Hi, my baby baru one week start solid food. So, saya apply 4dr utk intro each meal. Before this okay je makan nasi+pumpkin+evoo+ebm tapi ni dah dua hari tak berak pulak. Minum air masak 70-80ml sehari. Ada tips tak bagi senang berak? Sebab texture puree ke? Or baby kurang minum air?

2 Balas

Ada bagi buah tak sis ? Buah naga dan betik elok utk lawas baby. Sekali sehari pun ok dah bg sepotong kecil buah. Selagi x sembelit najis x ketul2 dan xda darah..ok ja. Asalkan dia berak. X semestinya kena berak hari2. Lagipun baby baru belajar mkn, usus tgh bekerja keras utk cerna makanan.