Tips first solid food baby susah berak

Hi, my baby baru one week start solid food. So, saya apply 4dr utk intro each meal. Before this okay je makan nasi+pumpkin+evoo+ebm tapi ni dah dua hari tak berak pulak. Minum air masak 70-80ml sehari. Ada tips tak bagi senang berak? Sebab texture puree ke? Or baby kurang minum air?

2 Balas

saya selalu bagi yang 4P tu prune, plum, pear, peach. saya suka bagi betik senang lembut masukkan dlm fruit feeder je. tapi buah tu pun yang dah pass allergik la. tapi kalau 90% menyusu 10% makan solid still normal tak berak setiap hari sbb baru seminggu kan makan. just monitor dia berak nangis2 teran ke, berak keras, abdomen keras.

Ada bagi buah tak sis ? Buah naga dan betik elok utk lawas baby. Sekali sehari pun ok dah bg sepotong kecil buah. Selagi x sembelit najis x ketul2 dan xda darah..ok ja. Asalkan dia berak. X semestinya kena berak hari2. Lagipun baby baru belajar mkn, usus tgh bekerja keras utk cerna makanan.