Demam kuning

Baby ada kuning .. mcm MN ye momies nk cpt turun kn kuning🥴

Demam kuning
56 Balas

ada dr sarankan, klu baby kuning klu kt umah jgn pakaikan baju. pandailah nk urus panas sejuk baby ya. pastu, kerapkan menyusu, klu baby bnyk tdo bgunkan dia utk menyusu, mlm lampu takyah tutup, bg on je, pastu klu siang langsir bilik biar terikat supaya baby kena cahaya luar. yg penting mummy jgn stress dan positif je ya, jaga pemakanan mkn yg sihat. jamu ubat jgn mkn dlu. bnykkan bersabar, klu turun sikit2 tu normal sbb sy pun baby otw nk turun jgak tp itu tips yg sy guna spnjang baby kuning. klu g klinik cek berat dia naik tu okay. kuning tu normal. boleh research more pasal kuning tu pasal apa. InshaAllah lepas ni boleh hdapi dgn baik. all the best mom 😊 petua2 tu boleh je nsk ikut tp xsmua menjadi. kdg tu berbetulan saja atau ikut antibodi baby juga. kuning ni adalah masalah hati yang belum cukup matang. bokeh google lebih banyak info. sy xkesah if ada yg nk buat petua tp demi bayi susu is the best utk merawat kuning baby. InshaAllah mom kena bersabar bila baby kuning, tu normal.

Kena kerap susukan baby. Kuning dia akan berkurang melalui kekerapan baby buang najis (air kecil, air besar) Selain tu, untuk ibu pula pastikan kita elakkan makan jamu, halia dan kunyit buat sementara waktu ni. Ibu boleh amalkan minum susu kambing dan makan anggur. InsyaAllah berkurang kuningnya. Semoga dipermudahkan urusan dan baby cepat sembuh daripada kuning ye. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms

mcm sy dlu selain bykkn menyusukan bby..sy mkn anggur hitam..kmdian lepas mkn anggur..sy kerapkan susu ank... alhamdulillah lepas tu result kuning bby ok n blh dischrge dr kuning... mommy yg mkn tw..bkn perah bg bby minum air anggur bhya.. #TAPSupermoms

3y ago

aah, saya masa mula-mula anak kena kuning 2 minggu kena tahan wad. then ada sorang akak ni cakap makan anggur hitam esok tu terus boleh discharge.

aritu sy just susukan anak sy setiap sejam.biar tak bnyak mana jumlah susu tapi sy kerapkan susu.pstu bila baby berak tiap kali feeding, kuning pn kuar skli. alhamdulillah dlm ms semalaman kuning turun terus dr 266 ke 177 pstu dpt keluar nicu.

Macam saya, masa kat rumah jangan tutup lampu. Pastu saya mandikan anak saya dengan teh cina. Pastu beli ubat humopati campurkan dengan susu badan lepas perah. Anak saya 2 minggu dari 264 turun ke 19 alhamdulillah

kerapkn susu sis... klu dia suka tidur masa dukung.. kerap letak baby di tilam spya dia tbgn dan myusu😍 spya kerap dia kencing dan mbuang.. klu x juga lap muka dia guna tisu basah hihi

Mandikan dengan daun kucai pagi dan petang... Lepas tu bagi baby air sengkuang cina yang kita sagat tu.. Jangan banyak, bagi salam 2,3sudu kecil ker.. Itu pun buat pagi dan petang...

anak saya tinggi kuning lepas saya mandi kan dengan daun kucai. alhamdulillah hari ke hari kuning anak saya turun. cuba lah mana tahu boleg turun kan kuning anak awak 😉

mnum susu kambing sis....mudahan hilang kuning sis...kmk amal kn ank kmk mnum susu kambing frest ya tiga kli g check alu ilang kuning nya sis

Kerap bagi susu untuk baby berak dgn kencing. Baby kuning suka tidur. Kena kejut every 2-3 hours untuk bgi susu.