Anak taknak makan

Hi baby 6 bulan normal ke taknak makan? Cuba perkenalkan bubur kosong xnk. Bubur + sayur xnk. Buah xnk sume xnk. Risau pulak kalau berlanjutan baby tolak makanan nk susu je. Betul ke kalau baby minum susu ibu dorg mmg susah makan/picky eater? #ingintahu #firs1stimemom

10 Balas

nie cara sye bg anak mkn tyme 6 bln.. sye share ye.. 1) bg anak main dgn mknn tu.. sye letak pinggan kt atas meja krusi mkn anak.. so anak sye bley capai n celup tgn dye dlm tu.. sye bia je smbil2 suap dye mkn.. 2) awal2 nie utk perkenalkn mknn je.. anak mkn sikit pun ok.. sye gap kn sejam stengah-2 jam lps baby mnum susu.. 3) sblum baby mkn 6 bln, sye ade bg baby bskut baby.. tujuan nye nk tgk readyness baby tu.. ye, anak sye ade pegg n gigit2.. xde la mkn smpi hbes, lebih kpd main n last2 buang je.. 4) jgn give up, klu baby x mkn syur A, try lg bg yg sme esoknye.. klu x nak jgak, then tukar menu lain.. tyme mkn tu, jgn paksa anak.. klu nmpk cue mcm da x nak, its ok.. next tyme plak..

Auta. 1st baby sy minum susu ibu sampai usia dia setahun 2bulan. start dia boleh mkn smpi usia dia setahun 2bulan dia suka mkn. walaupon susu dia kuat minum. mkn pon dia sama kuat. dn tak picky eater. stop susu bdn sbb doctor advise tgh pregnant 2nd baby masa tu. 2nd baby sy minum susu ibu juga. start mkn pon dia okay boleh mkn. normal sbb baby baru kenal solid food. sebelom ni dh terbiasa minum susu. cuba awak share cara awak intro mknn dkt baby mcm mna. dh beberapa hari baby start mkn?

anak saya susu fm tetap tak minat nk mkn jgak mse umur 6 bulan. tu biasa sebb masih dlm proses die kenal makanan solid tapi kes anak saya ni sebulan saya try n error mknn bubur tetap taknk then saya buat teknik BLW terus suka mkn. takpe cuba pelbagaikan dulu jenis mknan anak tgok mcm mana. satu lagi sebelum setahun susu tu sumber utama baby. anak mkn cuma 2-3 suap pun takpe awal2 ni

Anak saya fm pon tolak makanan tp saya bagi je takat 2-3sudu pon dh ok lama2 dia dh biasa dia akan mkn .bubur tkde rasa mmg anak saya tolak bila bg puri lobak bru dia mkn saya just bagi 1 cube je tknk paksa dia mkn byk2

Takda lah. Bukan sebab menyusu ibu anak taknak makan. Elak bagi benda² manis samgat spt nestum segera dan makanan segera tinggi kandungan gula. Cuba beberapa kali bubur kosong. Moga dipermudah urusan.

6 bulan tu fasa kenalkan makanan je.. fasa nak habaq dkat baby, ada sumber lain yg boleh kenyangkan perut dia selain susu... tu jeeee yg penting REAL FOOD NO ADDITIONAL SUGAR&SALT

Rajin cuci mulut dia, awal2 lg dia x biasa.. Mkn sekali dgn dia sis.. Ank sy bf pun masa 8 bulan baru dia betul2 makan.. Nak mkn sendiri..

ank sya 6 bulan mula2 memng dia xnk mkan ..skrng diaa suka makan kentang gn nsi cuba sis buat pure kentang ..

salah tu. mungkin baby kenyang kot. try bg dia lapar lama skit. kdg2 awal2 mmg gitu. dia x biasa lg.

try ajar makan nestum baby pulak mana tau dia mau