stress out mum

My baby is 2 weeks old and just started formula. I am giving him mix of formula and breastmilk but he seem to prefer formula instead of breastmilk. He seem to fight when i try to latch him on my breast.i try to stay as calm as possible. Both breast have milk because they are always leaking and sometimes it spray out the milk without me disturbing them. I do try to collect in the hakka breastpump.i now have regrets that i gave him formula because before he do not have any problem on lactching on. What should i do?

30 Balas

pada pendapat sy bukan baby lebih prefer formula dari breastfeed .. mengikut kefahaman sy susu seperti yg u caritakan .. susu memancut keluar dgn sendiri .. itu bermakna susu dah overflow .. nasihat sy .. cuba u pump dulu susu sebelum breastfeed baby .. sebab bila susu overflow baby akan penat dan mudah tersedak disebabkan susu yg keluar terlalu laju .. bila u dah pump susu sebelum direct .. ianya membantu baby menyusu dgn tenang dan tampa tergesa2 menelan .. bila baby enjoy menyusu breastfeed mengikut kemahuan dia .. ianya sama seperti formula yg akan keluar mengikut sedutan dan keperluan sedutan dari bottle tu ..

5mo ago

Oo faham.. patut la.. sy sllu bila bengkak je susu banyak nak keluar terus sy nak bagi baby bf tapi dia taknak.. time lepas sy pump susu lpstu nak bagi bf balik tu baru sy nampak baby nak.. ok tq.. sy pon sblum ni jd mcmtu.. ade time baby mcm taknak bf..ok jumpa dah punca dan penyelesaian..inshaAllah