stress out mum

My baby is 2 weeks old and just started formula. I am giving him mix of formula and breastmilk but he seem to prefer formula instead of breastmilk. He seem to fight when i try to latch him on my breast.i try to stay as calm as possible. Both breast have milk because they are always leaking and sometimes it spray out the milk without me disturbing them. I do try to collect in the hakka breastpump.i now have regrets that i gave him formula because before he do not have any problem on lactching on. What should i do?

30 Balas

Baby dh nipple confuse sbb awal sgt intro botol. U have to do skin to skin session, means baby n mommy spend time without clothes. Bagi baby kenal bau mommy balik. Tp jgn paksa bg, just bila baby mengantuk... Then u can offer. Goodluck.

my suggestion u kne pump sikit susu u keluar bg your breast n nipple a bit soft dulu. then try latch balik. baby 2w mmg kurang sabar and on bottle ni senang dia tak rasa susah payah. sb my firstborn awal2 xnk direct. somehow i mandi air panas n tuam balik i punya breast. dia adapt with it. now he can direct feed n bottle.

Sis jangan stress2. Saya pun mix susu formula & susu badan. Susu badan tu saya pam masuk dlm botol. Sb baby saya ada tougue tie , dia nk lekap mulut dia dkt breast tu mcm payah sikit. So saya pam masuk dlm botol. Bg dia minum.. no worries sis, ignore apa org suggest itu ini. Buat yg kita mampu as long as kita happy.

rasanya bagi susu botol xda masalah sbab lepas kita bersalin pn nurse amik baby tlng topupkn susu lagi2 kalau kita ada masalah seperti pendarahan @ tekanan jantung laju nurse akan jaga baby & bagi susu..baby dah kenal awal sebenarnya botol susu ni..baby saya dah 19hari saya bgi fm&bf dia still kenal puting..

anak sy pom mcm tu, mula ii sy bagi susu botol sbb first baby sy ingt xde susu,, then mase ad susu bgi die, die xnk bf, nk botol, then sy slow ii bgi je botol dan tuka nga bf, dan sekarang bby derert bf, dan botol die xnk..

1y ago

macam mana ye sis caranya tuka dari botol ke bf tu

maybe baby sis nipple confuse. bila dah start pakai botol susu biasa baby taknak hisap breast. sis try buat exercise mulut untuk baby yang nipple confuse, anak saya lepas bagi botol susu terus tak reti hisap breast, buat exercise mulut alhamdulillah dah boleh direct feeding dah.

Sis cuba stop bg susu formula... Sis pam susu and letakkan dalam botol... Dlm 2 3 hari selepas dia minum susu ibu dlm botol sis bg direct breastfeeding secara pelan pelan....

I have a same problem. But in order to make my baby got breastmilk and formula (bcos of jaundice) I keep gave her both. I gave formula on night and breastfeed on a day. I also do pump and feed her on bottle sometimes. Well at least she got my milk. Stay strong momma.

kerapkan bf.. jangan stress².. enjoy the journey.. at the same time saya juga ad ambil minuman tambahan iaitu omb untuk mmbantu boostkan susu badan