Cara naikkan HB

Asssalamualaikum, mummy & mummy to be. saya nak tanya macam mana ye nak naik HB? boleh bagi tips tak? sebab masa mula2 buat buku nurse kate hb low 10 je. Harap ade mummy yang respon. #16week #firsbaby

27 Balas

Wasalam..saya pun hb low,mula2 makan new obimin lepas tu tukar zincofer still tak naik lepas tu kk bagi iron pun still tak naik2 then beli dekat farmasi iberet folic alhamdulillah hb naik.. tapi make sure time makan ubat tu minum dengan air fresh orange tak pun air limau..jangan minum susu sebab dia menghalang penyerapan ubat.

Makan ubat kk bg(iberet folic) sye mkn zincoffer xsesuai ngan bdn, jambu batu, sayur hijau, minum banyak air masak(elakkan minuman berkafein & karbonat) Alhamdulillah sye first baby hb selalu cantik(nurse dan doktor yang ckp) 13.8-14.5 walaupun primid gdm diet control 😊

waalaikumusalam..sy hr tu pnh jgk hb low...sy mkn je supplemen yg kk bg... biasanya kalau rendah sgt...kk akan bg zincofer...kalau dh ok & nk maintain hb tu kk bg obimin..atau pn amalkan makan buah delima..insyaAllah..hb cantik.. 😊

Stop pengambilan Caffein, bnyk mkn sayur hijau, saya bnykkn mkn buah naga, jambu batu, mnum jus, mkn ubat zincofer. Rehat bila rasa letih, jgn paksa diri bila penat. Alhamdulillah hb 10.6 pon saya da syukur.

makan ubat yg nurse bagi ja .. tpi kalau ubat tu xboleh nak terima .. amalkan telur puyuh dan bykkn mkanan protien .. kaffien jgn minum ..atau makanan masam2 tu punca hB mkin menurun ..

4y ago

alhamdullilah. thankyou sis respon

xdek pngalaman lagi. tapi nurse pesan nk tmbh hb boleh mkn jmbu batu. xyah tmbah asam boi ke ape lah😅masin manis semua ade tu haa. buah/jus delima pon boleh. sayur hijau.

Saya ada sekali hb rendah kemudian skg dah tak. Sticker di buku pink pun dah putih balik. Amalkan makan jambu batu InsyaAllah hb naik. Nurse pun cantik dah hb skg.

Klau saya dulu hb low time pregnant mkn ubat iberet 2 biji dgn air limau Kasturi tnpa gula time waktu pgi perut kosong... Alhamdulillah dgn sya serasi

Minum air pink guava,jambu batu,air delima n sayur... InsyaAllah hb cantik..ubat vitamins jgn lupa..so far hb Saya cantik.. pregnant 2nd trimester...

Makan jambu batu, makan kurma 2 biji sehari, pagi & malam. Lepastu saya suka makan anggur hitam. Dari awal pregnant sampai nak bersalin hb 12 ke atas.