cara turunkan berat badan

asssalamualaikum mommy2 smua.. sy nak tny.... mcm mna xnk berat bdn naik byk eh?? skrg sy dh trimester 3...bert cpt naik haa

13 Balas

waalaikumsalam. kalau macam saya, setiap 2 3 jam saya memang akan lapar je. so setiap kali saya lapar tu saya just makan apa-apa buah yang ada kat rumah (epal, pisang, oren). makan sebiji je dah kenyang dah. roti sapu dengan kaya/coklat pun okay. kadang kalau saya rajin, saya bancuh nestum perisa coklat. sedap & mengenyangkan 😊 kalau makan benda berat macam nasi tu saya cuma makan waktu breakfast, lunch dengan dinner je. kalau selain drpd tu saya lapar, makan ringan ringan je. elakkan frozen food & junk food kalau boleh. seminggu sekali or dua kali takpa. dulu masa 1st & 2nd trimester saya makan banyak sangat. berat memang naik mendadak. tapi now dah 3rd trimester saya cuba kawal & try makan ringan tapi berkhasiat macam atas tu, alhamdulillah berat saya naik tapi tak teruk sangat 😊

3y ago

ohh okay2.. tq taw ats perkongsian tu..

sis kena makan kerap tapi kuantiti sikit² . tapi masa saya 1st pregnancy pon naik 2kg dlm masa 2minggu. mmg bising sikit lah siap kena check BP hari² selama 3hari. tp semua okay je. doktor pon takde ckp apa² . heheh tp tuhlaa kan, kalau nurse punya cadangan mmg kena makan kerap dlm kuantiti sikit

3y ago

hahah mengandung kan, lapar je manjang. semoga dipermudahkan urusan sis ye 🥰

Tak silap sy sepanjang mengandung ni berat bertambah je dibolehkan. Nk turunkan berat ni mmg diorg larang. Sy dgr dari doktor dan dietitian. Kes sy, klu timbang kat rumah berat maintain je tp kt klinik masa check up menurun 500g setiap bulan. Kena warning siap refer pakar lagi.

3y ago

baik sis.. 🙈

saya cari senaman ikut trimester kt youtube Sy berjalan dlm 30 minit.. kawal makan juga, dan bila kita senam , saya perasan , sy tak cepat lapar. Jngn minum air manis . setakat ni saya kerap minum susu kambing 100% dan air kosong je.

3y ago

owh air kosong sy kerap minum...

tak tau la sis 😅 saya masa buka buku pun memang dh lebih bmi.. dah masuk 38w ni memang makin menjadi jadi berat naik. saya makan sikit2 tapi kerap. bykkan minum air kosong sebelum makan dan elakkan air manis.

3y ago

awal2 preg dulu.... manis sy kurg haa... bla dh T3 nih...makin suka plak. mkn mnis🙈

makan ikut portion yg btul. lebihkn syur, nasi beras perang, mnum air masak byk, ambil mkann tinggi serat,mnum susu low fat atau susu kambing. try ikut diet ibu yg ada gdm, insyaallah berat maintain.

Sy dari mula sampai skrg naik tgh tunggu hari, sampai doktor kata tak minum air gula ke.. Dia tanya Sy pula.. Tak tahu la berat ibu atau baby ye..

3y ago

sy bwu lps minum air gulaa haaa hri rbu...

sama lh kite Sya dh 37minggu 6hari. . nurse suruh turunkan berat badan. .tpi selera nk mkn makin brtmbah. . hehehe. .due date 25.09.21..

3y ago

owhh... xlma dh... sy bwu 29w 3 hri.... due date 22/11..🙈

sis...sy 24w..cek baru ni naik 3.5kg dlm masa sebulan then ukur perut sy besar sgt..sis camtu x?..

sy pun berat naik mendadak 2minggu 4kg ni bp pun naik skrang ada hospital kna than wad.. 36w

3y ago

owhh... sy bru 29w 3d...tp berat cpt naik haa..