duduk rumah mak mertua...

Asslamualikum siapa yang ada masalah mcm saya?? Keluarga mak mertua saya baik je dengan saya tapi walaupun baik saya tetap tak selesa nak duduk rumah sekali dgn keluarga mertua... Yelah keluarga mertua saya anak2 dia semua lelaki. Bila kita nak mandi or nak buat apa jadi tak selesa ? saya ada bincang dengan suami tapi suami masih tak faham.. Puas saya suruh suami cari rumah sewa dia ckp nantilah natilah ? bukan saya benci ke apa tapi bila setiap hari memikir rasa sedih stress ? tak tahu nak kongsi cerita ni dekat siapa lagi... Saya pun tahu klau suami balik rumah saya dia pun tak selesa mcm tu jugak saya bila tinggal dirumah mak mertua ? nak lagi waktu suami pergi kerja saya rasa janggal je.. Tapi saya boleh pendam je semua ni.. Bila cakap suami akan cakap duduk je sini ? Say perlukan ada orang yang faham saya je sewaktu bercerita... ❤

55 Balas

sy pun sama dh 4 tahun dduk ngn mertua sbb ayah mertua sy dh meninggal. suami sy anak lelaki sulong, mak mertua xbagi dduk asing. mmg rumah besar ada bilik sendiri tp rasa xselesa sbb ada 5 beradik lg dduk bersama. adik ipar juga dduk disitu bersama suami dia. klu anak sy buat perangai ke lagi rsa stress.

Hsuband jenis nak jimat sgt pun susah jugak. Rasanya husband awk ni masih muda lagi ni dlm 26 ke bawah eh? Mungkin dia tak faham yg tak selesa tu camne. Nak pulak adik beradik semua lelaki, dia tak fhm perempuan ni ada byk kekangan apa semua. Slow talk je mampu ubah, agaknya lah...

wsalam..sya xda msalah dgn kluarga mrtua..tpi xselesa tu yes..sya khwin pn bru stahun jgung, awl lg mmg dh set up dgn hsben akn tnggl bgilir d rumah prents sbb dkt sja..hsben stuju dgn jayanya sbb sya degil thap gaban😂..sya xnk lh mkn hati brulam jntung, hdup ni sngkt sja...

3y ago

kn..mcm tu bru adil 😂😂

faham.. sbb sy pun mcm tu.. dduk rmah mak mentua.. mmg diorg smua baik.. cma xselesa sbb bkn fmily kita.. tpi nk buat mcm mna.. tpi alhamdulillah dah bincang dgan suami nnti dekat nk due sy nk dduk rmah mak sya.. bpntg dkat rmah mak sya.. alhamdulillah suami ckap ok..

Hugs sis.. ada satu video kt youtube ni yg sebut psl isu yg sis alami.. video ni dibuat oleh seorg kaunselor perkahwinan. Tak pasti sini boleh share link ke tak. Mungkin boleh cuba share video tu dgn suami.. in addition to slow talk mcm yg sis dh buat

4y ago

#17: Duduk di mana setelah berkahwin https://m.youtube.com/watch?v=DQypbZKjONA #18 Mudhorat duduk bersama keluarga https://m.youtube.com/watch?v=sb85bgjtGcQ #19 Mudhorat duduk bersama keluarga https://m.youtube.com/watch?v=AKbINA_jDds #20 Kebaikan duduk sendiri https://m.youtube.com/watch?v=IA-c0KCZL-0

saya dh 11 tahun dudk dgn mil..kak ipar ada 5 org,adik ipar sorg pmpuan.abg ipar sorng..tp smua dudk lua skali skala ja blik bkumpul..ayh mntua dh xda tgal saya suami dgn ankla duk dgn mntua .pening kpala oo rmai kak ipar..

3y ago

klu buka puasa kna buat buffet..cucu 35 org.air tu 5 6 jnis..time buka memg seronok tp time nk mnyimpan tu alahai rasa mcm nk baling2 dlm parit ja 😅

same lah dengan saye kakk . keluarga mertua baikkk . cume Tak selesa nak buat kejee .nak deco2 , nakk mandiii sebabb pak mertua adee . macam tk bebas .bile waktu suami pegi keje sye rase janggal .

Sama mcm saya sis ddk kt rumah mertua sekali dgn akak dgn husband anak2 dia rasa tak selesa ddk Satu rumah hmm husband saya pon mcm sis juga nk cri rumah tunggu nanti dulu rasa sedih stress pon ade hmm 😔

Sma la dengan sya... Sya baru ja kwin 25/1 ni.... Smua lelaki abg ipaq.... Tpi depa semua belom kawin.. Kira sya kaqin dgn adik... Btol xslesa... Sya oon ada ckp dgn suami cari rumah lain... Xtau la bila.. Humm

Sama la dgn sya . Tp sya lagi stress bila adik si suami (perempuan) 24jam bising suka mengacau .. jd rimas .. nak marah tak boleh .. hm sabar laa .. smpai lani klu serabut jaa masuk bilik 😣