5weeks 1 day

Assalamulaikum para mommy semua, nak tanya. Boleh ke dengan usia kandung 5weeks1day, saya nak ke Cameron Highland?

15 Balas

Kalau awak dah lama ttc. Elak travel dulu. Sebab awal pregnancy ni semuanya still fragile. Kalau nak jugak pergi, risiko sendiri. Sebab ikut badan masing2. Saya nasihatkan, kalau boleh naik kereta lah ya. Tu pun pleaselah lapik tempat duduk and penyandar dgn bantal tebal. Untuk kurangkan impact. Bawak kete slow2 jangan macam fast furious 😂 Dah naik cameron mesti le banyak berjalan kan? Boleh tapi slow2 jalan tu. Jangan ganas2. Banyakkan berehat.

setiap org body nya berbeza. ada org jalan2 lasak2 smpai nk bersalin pon xda masalah. ada org bodynya jenis manja, kuat jalan sikit bleeding, ancaman keguguran atau preterm labor... mcm saya awal pregnancy dulu bleeding terus kna sound dgn doktor suruh duduk umah senyap2 jgn merayap smpai bersalin.. member saya siap bercuti oversea xda problem pon..

soalan tu takleh dijawab.. lain badan lain2 kan.. byw.. sy masa umur kandungan 5w ni sy dr pasir gudang gi bercuti melaka, siap gi main kat water park. semua mainan dia sy naik. pastu every week pun gi travel situ sini. every months balik kampung 5 6 jam perjalanan. sampai hujung pregnancy pun kerap lg pergi situ sini. alhamdulillah semua ok

Sy masa awal khamilan aritu hari raya. Dh tau dah preggy tp part time jugak dkt hotel kucing bersihkan sangkar kucing apa smua. angkat pasir bekas najis2 kucing yg dlm karung tu pegi buang dkt tong sampah yg 1 blok jauh dia dari kedai tu. Syukur ok je bby. Tp sy sarankan jgn buat kerja lasak sgt dn byk hentakan spnjang pjalanan.

ikut ketahanan badan sendiri sis..mcm sy x sedar pregnant..mse raya haji bulan lepas..sy lasak sgt buat kerja utk majlis korban tu lancar..mlmnye mmg rse penat lain mcm tp x syak pape..then,awal bulan 7 sy bru detact pregnant sbb period x mai,kandungan 5weeks dh rupenye mse tu.. alhamdulillah helok je die,harini genap 8weeks.

boleh je sis.. bila jalan kaki tu jangan jalan laju² dan kena ada duduk rehat kejap. mcm sy masa 1st trimester pregnant anak 1st outstation ke jepun kena banyak jalan kaki sampai spotting. sy jenis yg memang jalan laju dan lasak boleh tahan kalau jalan kaki lama² tapi tu la masa tu tak tau awal² tak boleh jalan lasak 😂

sy masa awal kehamilan pergi hntr mil umrah dr pahang ke klia, lpastu bnyk jalan dlm terminal, bleeding.. pergi klinik dktr kata ancaman keguguran, kena insert ubat kuat rahim.. mujur x ada apa2.. smoga dpermudahkan utk sis.. apa2 tnya dktr lebih baik sbb kehamilan kita xkn sama dgn org kan

ikut ketahanan badan kot. sy 1st trimester masih lg lasak dgn keje² berat tp a bit slow down sbb risau gugur. keje boleh pass pd assistant tp kitonyo dah biasa buat keje nak cepat. dan few times jgk travel jauh. risau tu ada, tp alhamdulillah janin masih survive till now dah masuk 19w.

Boleh je. Sy 1st trimester smpai la bersalin ttap lasak sbb sy ni jenis tak blh dduk diam, ada saja nak dibuatnya 😅 Lagi2 yg dah preg ni, makin tambah lasak🤦🏻‍♀️ Taktau la pmbawakan preg ke apa😂

8w saya pergi ch okeyje . cuma migrain sbb timetu fasa tidur yg takikut time dan semua tempat boleh tetidur. sbbkan jalan yg bengkang bengkok sy risau nak tidur🤣 kalau takda any problem pergije okey