Sakit belakang

Assalamuallaikum.. Ada sesiapa boleh kongsi tips hilangkan sakit belakang atau kurangkan sakit belakang.. Terima kasih..

2 Balas

waalaikumussalam. sbg seorang fisioterapis, sy advice utk: 1. jaga posture lg2 time pregnant ni, sbb curve lower back kita makin lama makin berubah mengikut saiz kandungan. posture ni banyak, bukan sekadar posture masa duduk je. posture masa angkat barang, posture masa berdiri, posture masa berjalan. 2. exercise regangan otot especially bhg belakang dan kaki (blh tengok youtube). 3. tidur mengiring sambil kepit bantal antara lutut. kalau tidur terlentang, make sure selit bantal bawah lutut & kiri kanan badan utk keselesaan. 4. jangan diri terlalu lama, jangan duduk terlalu lama. banyakkan bergerak. 5. elakkan mengurut. kalau x tahan sgt (mcm sy dulu 😅), sy suh husb sy urut pelan2 bhg blkng..

3y ago

skg sy hamil nk masuk 6 minggu ..sakit kat belakang x bleh bwk bincang..nk lg bila duduk lama2 .. x selesa sampai ke punggung. bila berjalan okey sikit..

Exercise..