tak nampak kantung

assalamualikum nk tnya hr ni sy g confrmkan pregnancy sy di kk. doktr scan xnmpk kantung lagi cuma dinding rahim mcm tebal sikit. lepas tu dr srh sy test upt dan result dia positif dan kiraan dar doktr sy 5 minggu 6 hri. ada tak sape2 mcm sy scan tak nmpk pape🥹🥹#seriusnanya #firstbaby #ingintahu #bantusharing

21 Balas

Kalau buka buku kat KK gomen, scan utk RME 1 adalah di antara 8-12 minggu. Kalau ada bajet lebih, blh p swasta n buat ultrasound doppler (dgr heartbeat baby). Sebenarnya awal2 pregnant xdigalakkan scan sbb kalau kita risau / stres, ini xbaik utk kita & kandungan. Sebaiknya, bila cek upt positif tu.. kita start jaga diri, jaga makan mnum, topup ilmu kehamilan dan parenting. Prepare apa patut la selagi xda keadaan yg mengancam kandungan contohnya pendarahan atau sakit yang luar biasa pada rahim kita. Apa pun terpulang pada parents ya.. btw, tahniah ya..

7mo ago

ok awak terima kasih tau bgth❤️ sy cm nk cnfrm di klinik xsgka lak kena scan. 🥹🥹 doa kan sya tau

kalau awak baca byk previous post dlm app ni. pasal +ve pregnancy. byk mommy komen tak suggest utk scan awal2 ni dear. normal kalau scan 4@5w belom nampak pape lagi. nak nampak kantung repeat scan semula masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat klip2 scan semula masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. selagi awak xde spotting/bleeding atau sakit perut terlampau inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja😊

7mo ago

xde awak, sy g kk je. dktr scan perut je awak. appoimnt lagi 3 minggu dtg semula

Sama cam saya scan masa 5 week takde nampak apa apa lagi,Doktor suruh dtg lepas 2 week.Saya scan masa 7 week klinik swasta lain alhamdullilah nampak kantung dan janin.pastu 9 week scan dah ada denyutan jantung. So now kandungan dah 22 week 6 day.Sis jangan stress yer ,doakan jer semoga janin di dalam tu keadaan baik dan sihat jer

7mo ago

Sama sama😊😊

sy masa 5w5d dah nmpk kantung & dinding rahim tengah menebal. mgkn sbb time tu sy buat tvs scan. tp as long as upt +ve insyaAllah ada tu cuma blm nmpk. insyaAllah 2 minggu lg akan nampak. masa tu pakej heartbeat sekali 😊

7mo ago

ok awak ❤️❤️

kalau pergi swasta . boleh mintak nak buat ultrasound guna alat yg masuk ikut vigina tu . saya buat yg itu masa 4minggu . nampak jelas ada embrio . sbb dah 2kali gugur . kali ketiga saya nak jugak tgk bebetul ada baby tak .

7mo ago

owh ok awak. mahal tak klu buat kat swasta?

trllu awal sis, tggu je.. hartu sya pun ada sakit kt perut msa 7w. tk nmapak apa lagi doc dh fikir yg sy ni Akan mngndung luar rhim.tapi Alhamdulillah bila sy cek masa kndungn 9w Baby jantung bby pun dh nmpk. 😍

7mo ago

alhamdulilh awak❤️

Anak saya 5bulan demam selsema.. bawa g clinic swasta .. Demam dah xde skrng tapi dah start cirit birit,. 3hari .lps tu bawa kk dr BG ubat air garam je... risau . cirit setiap Kali menyusu

7mo ago

get well soon ya ❤️

5 week masih awal lagi tp bila clinic lab dah sahkan awak pregnant tu Alhamdulillah 😍 Nanti dah 8week boleh dtg balik. Buat masa ni just jaga diri & pemakanan shj ya

7mo ago

ok awak❤️ aha awak, pekerja lab tu tunjuk terus upt dekat sy td 😍terima kasih tau , doa kan sy ❤️

Sy awl2 dlu x scan pn, sbb nk g scan doktor ckp awal lg biasanya x nampak. Dah 3 bulan baru scan dh clear sgt dah time tu, siap bleh dgr heartbeat ❤️

7mo ago

sy td cuma nk cfrm pregnancy je awak, xth lak doktr bg scan

Normal je sis.. Insya allah jaga pemknn jgn mkn bnde2 yg blh bhyekn kndgn.. Sy ank no1 n 2 okay ngdg ke 3 nii scan 7w xnmpk janin hanya kantung jee..

7mo ago

owh sy g kk ada rezeki nnt sy scan d swasta❤️tu yg wsau kan tkt pregnnt luar rahim 🥹🥹 ok awak doa kan sy tau