anak

Assalamualaikum,nk tnya mommy² smuaa ada tak cra untk trun kan kning bby ? Dah 22 hari dah kuning ttp ada ..dan lagi satu bby kurng berak hri ni dh msuk hri ke 4 xberakk ..risau pn ada..dh mcm² cra buat ttap sama ?

14 Balas

Campur dgn fm dulu sis sampai kuning turun. Nurse sendiri cadangkan kat saya. Walaupun orang cakap bf je kerap, tapi nurse kata ada jugak susu ibu sendiri yang buatkan kuning anak susah turun. Macam kes saya. Bila bf kuning makin naik walaupun baby kerap berak. Last2 campur fm sikit Alhamdulillah turun dah. Saya dah masuk 13 hari ulang alik check kuning. Memang seksa dengan berjahit lagi 😣

Boleh buka tingkap dalam rumah kenakan cahaya matahari yg awal pagi tu dekat baby dalam 10 minit..jgn jemur ya kesian baby..kalau sy masa baby sy kuning sy campur bf + fm dan kenakan cahaya matahari dekat baby mmg kuning cpt turun dlm 4hari ja..sis cuba dlu insha'Allah berkesan😊

Kerap kan susu dengan kerap. Kalau boleh every 2 hours. Die tdo pon kejut kan bagi susu. Sye alhamdullilah baby kuning 2/3 hari je. Tapi sye x dpt bf kan baby. Sye terpaksa bagi fm.

Tengok la rancangan tanya dr. Emilda. Dia cerita mengenai kuning. Banyak mitosnya. Tp kita sebagai ibu mmg akan risau. Just kena selalu bf je & selalu pg klinik check kuning.

Ciannya bb.. Bb sy pun kne kuning tpi seminggu je da hilng.. Mak mandikan dgn air kelapa.. Ambil air ny dlm 2biji..mandikn n jgn bilas dgn air.. Kli kedua g cek da xde kuning

waalaikumussalam..sy aritu minum air sengkuang cina, pastu keep bf bby..alhamdulillah, berkesan..kuning anak sy turun 😊

Truskn bf... Dan try mndikan bby dgn air sirap in shaa allah cpt trun kuning...

Sy bagi susu lactogen. Baby kerap sgt berak. 7kali ja check kuning.

Sy minum air sengkuang cina..lps 2 bf baby..cubalh..

Teruskan bf je. Bagi dgn kerap..