buku merah/pink

Assalamualaikum,kwn² sy nk tnya waktu yg sesuai utk buat buku merah/pink..sy skrg baru 6 weeks..dan bole tak buat selain dkt kerajaan??

18 Balas

Kalau kerajaan seeloknya 8weeks onwards. It's FOC. Make sure KK mna yg mommy nak pergi tu. Sbb nowdays, KK akan cover patient ikut alamat rumah dia duduk. Means xsemua area, KK yg kita nk pergi tu akan cover. Better call KK yg nk pergi tu. Comfirm back with them. At make sure, make an appoinment with them. When u can come to KK to open your pink book. Ok mommy.. 😊 For swasta, dh boleh bukak. Usually dorang xpakai buku pink. Ikut klinik/hsptl masing2. Ada blue, green etc. Of coz kat sini kene charge la. Get ready your pocket la mommy..😅 Ok, best of luck. Take care.. 🤗

4y ago

Ur most welcome.. 😉

Lg awal confirm hamil lg bagus utk buat buku pink. Sbb dpt pantau lbh awal. Sy pun buat masa 6minggu. Sy dengar kalo lewat sgt nurse marah. Hahaha. Jgn lbh dr fasa pertama kehamilan kot. Sbb dorg nak pantau ibu n baby dr awal.

8-12w kalau tak silap sy. Tp ada yg kata if sebelum ni pernah ggur atau kandungan berisiko blh buka seawal yg blh. Boleh bukak di klinik swasta.

Mse ank first sy buat buku pink mse 13weeks, yg second nie buat awal masa 8weeks. Alhmdulillh, bby ok. Jmaat nie dh start mnum air gula

Waalaikummuslm.. Boleh jea.. Sy buka buku masa 8weeks.. Kandungan Jgn lebih dari 3buln baru nk buka buku.. Bising kk nnti..

Sy pon ta buka lgi.. Baru 8 mgu lebih.. Rasa cm awal lgi... Ingt dlm 10 mgu baru nk p buat.

4y ago

sy dh buat sis..genap 10minggu minggu lepas😊

Wsalam .. saye buat buku pink 12week .. tu ponn nurse cakap awal 🤣

Dah boleh buka buku tu. Tak nak kerajaan, swasta pun banyak. Survey la.

saya buat masa 7week ... 😊😂...TERover excited punya pasal... 😅

Swasta kerajaan boleh.. Gov free swasta charge.. Beza itu saja