perasaan sebelum&selepas bersalin

Assalamualaikum..ada tk mummy2 sini yg sma mcm sy?msa preggy pikir mcm2 tkut sakit la apa la..tp lpas brsalin pulak rsa nk mngandung lg..sbb tk takut dah?? jgn kcam ea..sj nk tnya hehe

13 Balas

Well macam saya.. masa mula pregnant saya terfikir macam mana kalau saya xreti susukan baby atau mandikan dia atau xreti jaga dia sebab saya masih muda dan belum ada pengalaman.. Then masa nak bersalin dalam fikir ya tuhan sakitnya bersalin aku xnk mengandung lagi kalau boleh.. Bila baby keluar saya takut saya xboleh terima dia sebab saya sakit keluarkan dia tapi bila dia buka mata depn saya dan saya dengar dia menangis saya rasa macam anak aku dah keluar kenapa aku nak benci dia.. Kesian dia sekarang dia perlukan aku.. Dia nak susu aku. haa jadi macam tu pulak.. Pastu dalam hati aku nak anak aku ni sorg ni je.. xnk mengandung dah.. last² anak bru 4 bulan saya dah pragnant balik😅 Tapi kali ni xterfikir macam masa mula² pregnant sebab dh belajar jaga baby.. Cuma risau sangat² kalau xmampu jadi ibu yang terbaik untuk anak²

Sy pn tngh fkir hri2 lgi2 bila mlm snyi.. fkir krdaan sy bila tngh sakit tngh mlm spe nk sy col utk hntr sy ke hsptl sb spnjng hmil sy xde suami.. jdi sy kna berdikari.. fkir kedaan nk berank nti mcm mne bole x norml sb ada Astma n Gbs+..ank sblum nie dua2 norml mklum lh fktor risiko tkut pernfsan xckup jew😢skrg sy dh 31 mnggu 4 hari.. bby pn dh ke bwh ms scan tkut jgk lau terbernk awl.. nk jln nie pn dh sakit2 kt bwh tpi ggah kn jgk jln n buat kje.. moga sy kuat tempuhi akn dtg nti.. lau bole Sy nk think posifit jew moga smua baik2 jew☺️

Waalaikumussalam, saya masa nak bersalin tu ada fikir macam2, bukan2. Terfikir masa rasa sakit contraction, sakit tu tak terkata macam mana sakit dia. Sampai tahu terfikir bukan2 contoh kalau tahu sakit contraction macam, saya tak nk dah (nauzubillah). Cepat2 istighfar lepas terlintas macam tu dalam fikir. Tapi saya, sampai sekarang anak dah 11 bulan, belum fikir nk mengandung lagi. Dan memang buat family planning. Bukan sebab fikir bukan2 yg kat atas, sebab faktor lain 🤗✌🏻

Heee. Skrg anak dh 10 bln. Rasa rindu nk pregnant. Tp bila pkir nk ulang alik kk tu rasa mlas nk ambik cuti lg. Dgn bos tak memahami, pastu tringat rasa sakit contraction time bersalin. Huuu🥴

4y ago

i setju.. bos2 mesti tkfhm lagi2 klau kita msickness hmmm

haha..takut nk hadap contractions je , sakittt.. tp bila tgk bby makin hari makin membesar,membesar depan mata, mcm nk masukkan balik dalam perut..😂

Ermm.. ada ja yg bersumpah bagai x nak beranak lagi. Alih2 dengar khabar mengandung lagi😂😂😂.. itu la perempuan..

Mmg akan fikir2 mcm2 lagi2 nak dkat due ni... Saya mengandung anak first tk ade pngalaman lagi laaa tkot..

sama time dh nk dkt berank takut yakamat kdg2 rasa tksabar dh bersalin rasa nk pregnt lgi hehe

waalaikumsalam.. sama sis.. apalg tengok org preggy terus teringin mahu preggy juga..

Tu biasa bila dlm kesakitan sampai fobia tx mau lg.. alih2 pegy lg