Kehamilan

Assalamualaikum...ada ke dalam ni,yang sakit kat bahagian kanan dan kiri kat bawah perut..sye sakit bukan kat rahim,bby cantik duk atas..tapi sakit hanya Allah jew yg tahu..nak tido sakit,nak duduk sakit,bilew jalan lagi sakit,tapi g klinik bby alhamdulillah..x ada masallah..patut ke gi mengurut?sbb air kencing x kotor..bby aktif,Sye hamil 20 minggu... #ingintahu

2 Balas

normal.. minum air secukupnya jaga posture sesuai kehamilan. boleh rujuk youtube KKM pasal poature semasa hamil. buat senaman ringan sesuai kehamilan 15-30mnt; senaman kegel sesuai sangat bhgn pelvik kita. cari support pillow yg sesuai. Duduk atas gym ball guna lumbar support pillow pakai kasut sesuai... memang maintenace tinggi bab jaga posture ni. tp sy pakai bantal biasa masa tidur. mmg banyak bantal mcm kubu 😂 lumbar support pillow sy beli sejak awal kehamilan sbb sakit pinggang duduk dlm kereta. Duduk di kerusi, support belakang dgn bantal kecil. Kt rumah mmg ada gym ball sbb sy pernah alami soft tissue injury sblm hamil, so duduk / berdiri lama saya akn sakit lower back. bila ada trigger lower back pain tu, gym ball membantu juga legakan sakit. Beli kasut baru sesuai kehamilan masa sale hujung tahun drpd RM300++ , Dptlah RM250. Mmg aim kasut tu. Dah kumpul duit nak beli & tunggu sale hujung tahun lps. tup2 Alhamdulillah, suami belanja beli kasut tu. 🥰 moga baik2 ye puan.

2y ago

terima kasih....

Jangan urut area perut dan rahim sembarangan masa preggy sis. Kita bukan tahu dalaman tu macam mana. Mmg normal sakit area situ sbb baby pressure kan. Nnti dah 30w ke atas lagi semua serba tak kena.

2y ago

❤️