Ruam di muka dan kepala

Assalamualaikum wbt ibu2 , anak saya naik ruam macam jerawat di pipi dan makin merebak ke kepala . Ibu2 boleh kongsi kan solusi untuk masalah ni , adakah ni ruam susu atau ruam panas ya?

Ruam di muka dan kepala
11 Balas

sis ada pakaikan lotion ke bedak ke? kalau ada rasanya xperlu.. mungkin xsesuai dgn kulit dia. mcm ank sy langsung sy tak pakaikan lotion bedak.. dri dia newborn smpailah skrg..walaupun sy ada beli set lotion bedak dia.. yg pakai hnyalah krim berubat dri dr.. kalau ada apa2 msalah allergy kt kulit..kalau sis takde pakaikan apa2 boleh jd ruam panas..kalau sis risau boleh juga bawa ke dr.. mungkin dpt la ubat sapu..

newborn kan? ruam panas ni..lepas 3bulan insyaAllah hilang..sama je mane2 baby..kalau awk xde history eczema,ni ruam biasa je..kerap basuh dgn air suhu biasa dan bukan suam..xperlu susah2 letak krim mcm..mmg akan hilang..

1y ago

betul. mak saya pun bagi tips ni and it works wonder. mmg kena rajin sapu muka

Anak saya tgh ruam macam ni tapi lagi teruk 1 muka, kepala, leher depan belakang, bahu. Doktor kata ruam panas, dia akan hilang sendiri. Now dah 30 hari, harap cepat sembuh, kesian kt anak.

saya sapu nipple cream. berkesan dekat anak saya sehari dua je da hilang. lepas mandi tu sapu kat muka dia. ada yang cakap snowy treatment lotion pun bagus. sebagai ikhtiar 🥰

sy tk pasti ruam apa tu.. anak sy dulu ruam panas bintik2 kecik, merah2 kt kawasan ruam.. sy sapu tepung ubi ke jagung tah.. lupa dh 🤣 tp nnt hilang jgk..

sama macam anak saya ,doktor kata normal nanti hilang sendiri ...tapi saya sapu ,cetapchil losyen ,nampak la perubahan dia sikit sikit dah hilang

cuba cek doc kalau susu formula ada yg alergic susu. sbb kalau ruam panas dia wrna merah

boleh cuba guna sudocream & snowhitee

1y ago

Saya pon pkaikan kt ank sya snowhite, 2 3 hari hilang

krim klinik ssuai x?

Pakai snowhiteeee