kejut suami solat subuh

Assalamualaikum, usia perkahwinan saya masuk 5 bulan.. sekarang saya tengah pregnant 17 minggu. suami saya kerja sebagai manager takaful.. biasa balik lewat malam, dalam pukul 1 atau 2 pagi macamtu. suami sering tinggal solat subuh.. bagi saya, penat macam mana pun, solat subuh tak boleh tinggalkan.. suami biasa bangun zuhur macamtu.. bangun baru dia ganti solat subuh.. saya risau lah.. sebab saya pantang orang tinggal solat, apa lagi orang terdekat saya. sekarang ni, saya risau kalau anak yang bakal lahir nanti, terikut sifat ayah nya lewat solat subuh.. ada nasihat tak macam mana nak kejut suami solat subuh ya? sebab suami kalau tidur, jenis tidur mati.. susah nak kejut. saya pun kadang tu penat nak kejut.. selain doa, ada tak kata2 yg ringkas tapi berkesan kat hati suami ya? terima kasih banyak ya.

5 Balas

Dulu saya mcm sis. Penat nk ckp penat nk membebel stiap hari kt suami. Sampai saya stress dan tekanan perasaan sbb sy penatkan diri sendiri utk kejut, bebel, marah byk kali pon tetap Sama smpai rasa nak jdi biadap ngn suami sndiri, rasa mcm dia ni teruk mcm mana nk jdi ayah utk anak2 kita nanti sbb satu je dia solat subuh jarang2. Sampai saya jumpa satu video ustazah ni ckp, kalau kita tegur dan nasihat. Dah kejut xjalan jgk. Berdoa jela. Tak perlu kita nak jadi kurang ajar bermasam muka dgn suami sbb tu. Kejut jela mcm biasa. Nasihat je mcm biasa. Walaupon dia xsolat kita tetap kena hormat kt dia selagi dia masih jlnkan tanggungjwb sebagai suami, bagi nafkah dan sebagainya. Urusan solat dia itu urusan dia dgn Allah. Kita cuma sabar dlm mendoakan dan jalan kan tggungjwb sbg isteri. Kita pon siapa nk judge dia. Mungkin skang dia mcmtu. Siapa tahu asbab doa kita nnti dia jdi org yg lebih baik dri kita.. Skang sy lebih tenang, sbb saya dah stop judge dia dan serahkan urusan ibadah dia pada Allah. Saya yakin dan percaya Allah akan ubah dia jadi org yg lebih baik dri skang☺️

9mo ago

sisss sedihnyaaaa huhu faham2 sis, in shaa Allah.. haah kan, betul juga huhu.. haah betul, saya kadang blh takde mood whole day hanya sebab suami susah nak bangun subuh.. mood suami pun blh terbawa juga sebab saya.. terima kasih banyak ya sis.. tenang rasa lepas baca huhu. in shaa Allah sis, saya cuba ya :) dan tenang juga bila sis mention berkenaan anak tu.. mungkin sebab saya terlebih risau kan.. in shaa Allah, mudah2an Allah bantu kita jadi yang terbaik untuk pasangan masing2, dan jadi ibu bapa yang terbaik untuk anak2.. saling mendoakan :)

Saya tak tahu macam mana perwatakan awak. Maybe awak nak jaga hati suami. Tak tahu nak tegur ke apa kan. Takut husband kecik hati. Macam saya.. saya akan kejut sampai husband saya bangun.. tapi bukan la kejut secara kasar.. mula mula kejut macam biasa “bangun jom. Solat subuh” kalau dia buat tak reti. Baru la saya tukar mode mak mak kejut anak bangun. “Takde takde. Bangun skanggg. Cepat bangun” terus buka lampu. Tutup aircond. Lepastu bangun la dia sambil merengek. 🤣 Tapi berkenaan awak takut anak terikut perangai ayah dia. Saya rasa tak tepat tu. Sebab awak ada dalam family tu. Mesti awak akan ajar dia dari kecikkan? And awak doa je supaya Allah kurniakan zuriat yg soleh solehah. Lepastu doa agar suami awak berubah. InshaAllah. Semoga dipermudahkan ye.

mcm lagu raihan sis, iman xdpt dwarisi. wlu kita ibu bapa alim ulama sekalipun aymtaw penjenahyah, kalo bkn itu yg ttulis dlm qada & qadar anak kita, dia lahir xkan jd spt ibubapanya. . anak ibarat kain putih, kita ibu bapa lah yg mcorakkan anak utk mdidik jatidirinya mjadi siapa dia d masa harapan nya. insyaallah semoga zuriat kita semua mjadi anak yg soleh & solehah amin yarabbal alamin 😊

9mo ago

insyaallah sis, kita hny mampu mdoakan anak² kita, selebihnya kita mohon Allah akn jagakan dia, 🥰

pesan siap2 sebelum tidur. "nanti subuh bangun ye. kalau tak bangun, Sy kejutkan. kalau tak bangun jgk, tak boleh marah Sy kejutkan dgn apa cara sekalipun. kita Keluar cari rezeki tapi kita lupa pada yang Maha Memberi. tak boleh mcm tu" cakap baik2 dgn dia

8mo ago

saya dh ckp baik2 sgt...tp hujung sye kene tegas sbb x nak die tinggal solat. sye ckp biarlah die benci saya marah saya terasa hati atau merajuk aslkan die solat. biar saya mati nnti pun terngiang-ngianh dkt telinga dia suara saya kejut solat... tp kdg2 sye terdiam bila die diam n ckp dgn sye,sye sedih..sye just bt terbaik utk die dan rumah tangga,,tp org lebih ikutkanhati n plih utk masam muka dgn kita.

doa je sis biar dia terbuka hati mana kita tau kan . ataupun cakap la kt dia , solat subuh ni tak smpai 5minit .. tapi saya ada dengar jugak , boleh je kalau mcm kita ni terbangun lambat n then terus solat subuh ( niat subuh ncm biasa takyah niat qada ) .

9mo ago

aah. mmg mcm tu tapi kalau dah tiap hari mcm tu tak elok jugak ye. takut lama² timbul perasaan "takpe, terlajak tidur. bukan sengaja" then takde usaha dah nak bangun subuh