pedih ulu hati

Assalamualaikum.. Sye nak tnye,mslah sye ni,klau makn pedas ckit jerk da sakit bhgian ulu hati.. Mcm rase pedih2 panas gitu.. Normal ke ye? Da x de selera nak makan.. Ade part makn biscuit pun,cam panas2 jugak. Dalm beberape 2nd gitu.. Pastu hilang.. Dtg lagi.. Sape ade pengalamn mcm ni ye? Ape nak buat?

6 Balas

Normal la tu...kdng2 tidur pom boleh bgun muntah...sy xde gastrik..baby mkin besar organ kita pom kena himpit...kena bnyak minum air kosong jgn bgi perut kosong..sntiasa trisi..jgn mkn bnyak brpada2 jee..klau tdo mgiring jgn bgi leher tenggelam dgn bahu atau blh jugk ubh posisi

Sy kena pedih ulu hati dari 12w smpi skrg, 32w. 😭 Klu kena muntah teruk. Skrg mkn teruk. 2x baby mengeras sbb pedih hulu hati teruk. Pantang mkn benda pedas. Masakn yg guna cili blender pn sy xleh mkn. Perut xleh biar kosong. Setiap 2 jam mkn sikit.

Kalau boleh memang jangan makan pedas. Boleh tekan perlahan bahagian ulu hati tu dan tekan sampai ke bahagian tulang rusuk kiri. Jangan tekan kuat sangat, just nak bagi tekanan situ. Pastikan baring sebelah kiri. Semoga membantu.

sy dh 3rd trimester mmg kerap kena.. smp susah nk tidoq..huhu..org ckp minum susu.. mmg kekdg lut kekdg tk jgk.. lgpn since prgnt mmg tk boleh makan pedas sikit..

sis ade gastrik tak biase yg ade gastrik macam tu juga tapi tak tau psal saya makan pedas cam biasa je lagi kalau tak makan pedas tak sedap nak makan

sbb tu x d galak kn mkn mknn pedas.. erm sy kalau kne pedih ulu hati tu mkn madu.. amal kn sesudu setiap ari.. amik masa jgak nk ok..