Adakah acid folid wajib ketika hamil?

Assalamualaikum.. Sya nak tnya.. Adakah acid folid ni wajib di ambil masa mngandung? Sbb sya dh stop makan bila dh masuk 14 minggu.. Sbb nurse dkat KK kata acid folid hnya untuk 14 minggu kebawah..skrg HB sya turun dh 24 weeks HB 10.6..ad ramai yang kata acid folid kna ambil smpai kita bersalin. Jadi sya mcm was2 curiga kat sini.. Mintak sgt sape2 boleh shareee bnda ni.. Tqqqq

3 Balas

Serius la nurse kata mcm tu? Aiyokk.. ke dia ada bg vitamin lain? Folic acid ni penting utk tumbesaran anak. Seeloknya drp sblum pregnant lg dh ambik folic acid. Smpai lepas bersalin pn hospital bg folic acid lg.. Jgn skip sis unless sis ada ambik vitamin lain yg dh ada folic acid dlm tu.

Haritu sy pegi kk diorg pon ckp stop ambik acid folic biasa tu tp diorg ada bg sy obimin.. dlm tu lengkap acid folic ngan vitamin lain.. mungkin awk boleh tnya kk tu balik

sy dh 6w mengandung. perlu ke ambil acid folic?