Air Ketuban Kurang

Assalamualaikum. Sy penah pos sblm nie berkenaan air ketuban kurang. 4 hari lepas baru lepas check up lg di Hospital. Sy jmpe 2 doc biasa 1 doc pakar. Dan ketiga2 doc seboleh2 mnta sy gugurkan segera. Memang tiada harapan katanya. Air ketuban memang mkin kurang. Setelah doc terangkn semua terserah pd kami suami isteri untuk meneruskan kandungan ini atau tidak. 3 risiko yg sy memang kne trima doc ckp. Peratus baby meninggal dlm perut sgt tggi dah. Kalau baby lahir pun x kn bertahan lama sbb paru2 x berkembang dan sebagainya serta kalau baby hidup pun akan ada kecatatan kekal seumur hidup keras kaki tgn. Walaupun buat rawatan dy tetap xkn normal mcm biasa. Sy dan suami tetap dgn pendirian kami untuk meneruskan kandungan nie sambil2 usaha yg mana kami mampu. Lain2 kami serahkan pd Allah. Memang ramai ckp, mkn tembikai, minum air byk2 semua. Dr 18 weeks sy usahakan semua tuh namun tiada hasil sehinggalah skrg dah 21 weeks. Doc kata dlm sains sebenarnya tembikai semua tuh ikutkan x de pun, but kt usaha. So beruntunglah mereka yg bernasib baik usaha berhasil. Baby kami shat doc kata, buah pinggang pun ada. Baby membesar seiring usia dy, tp sampai skrg x jmpe punca knpa air ketuban kurang. Doc kata kandungan awk masih awal x de apa yg kami boleh buat kecuali dah 30 weeks ke atas dah sarat boleh trus paksa bersalin. Sy masih meneruskan usaha2 yg mana kami boleh buat sesekali pantau baby kami menggunakan fetal doppler. Susahnya nk dpt si kecik nie, jd x mgkin kami nk mengalah semudah itu. Malah sy juga ada rujuk yg lebih arif dan pakar, bahawa mengugurkan kandungan yg sudah lebih 120 hari adalah haram kecuali ada risiko pd ibu. Bila tnye doc risiko hanya byk pd si baby sahaja. Jd x boleh gugurkan. Andai ada rezeki kami moga Allah permudahkn, andai tidak, sy harap Allah kuatkan sy dlm menempuh ujian nie. Taun lepas sy ectopic, tiub sebelah pun dah x de. X sangka taun nie Allah uji lg sy dgn ujian seberat ini. Rasa sedih sgt sbb sy usaha mcm2 nk lekat kali kedua. Rasa x kuat sgt.

1 Balas

Salam maaf nak tnya pasal masalah cik. Masalah cik sama cm sya sekarang ni, dulu cik bersalin normal ka secar?

4y ago

Dh suruh apa2 pn, cuman tula nk normal k secar