Anak menangis dan susah tidur

Assalamualaikum. Sy mntk tips dan bantuan ibu2 dalam ni. Ank sy kuat menagis terutama pd pkl 6ptg hingga lps maghrib. Wktu yg sama hampir setiap hari. Kalau tidur jenis yg x lena, asek terbangun. Sy dh usahakan bg soother n bouncer. Masih lagi xlena. Ada tips dan cara tak nk bg ank sy tidur lena?

7 Balas

Sama macam anak saya umur 2bulan lebih.dekat 2minggu jugak asal masuk waktu magjrib je menangis jerit2 sampai pukul 11,12.Dan tidur pun asyik terbangun lpstu nanges lagi.Waktu balik kg bawak berubat dgn ustaz,alhamdulillah dah baik.Setiap petang sy akan pasang ayat ruqyah sampai ke esok pagi.Bayi kecil lagi,pandangan die tak berhijab.Tu pengalaman sy sendiri.

biasanya, wktu ptg ke senja.. baby dlm pantng @ masih kecil perlu dipangku dan berila bacaan zikrullah.. dodoian ke mcm tu la lebih kurang.. arwah nenek2 dulu pesan baby kecik nampak apa yg kita x nampak.. wallahua'lam.. tapi kita ikhtiar ke arh kebaikan..

Baby senang dapat gangguan. Bila masuk pukul 6 make sure tingkap pintu semua tutup. Bukak ayat2 suci, bacakn ayat Qursi & 3 Kul dekat telinga & kepala baby. Then sentiasa pegang dia masa2 mcm tu, jngn biar dia sorng2

Jgn bg anak menangis wkt tu,, baca ayat kursi 3x pastu tiup ke telinga kanan,, telinga kiri pon sama.. Baca sekali, tiup ke tapak tangan, pastu sapu keseluruh bdn anak,niat spy Allah melindungi dr bisikn2...

saya rasa perut dia kembung tu..mcm anak sy..start jam 6 smpai magrib bru brhenti ngis..mgkin awk blh cuba ltak duit syiling kt pusat anak awk..lpas tu peluk dia..biar perut dia bertembung perut awk..

4y ago

X juga. Pukul 6 sampai maghrib tu waktu kemuncak Jin berkeliaran. Baby2 ni memang senang diganggu & baby pon nmpk benda yng kita x blh nmpk. Jadi kalau diorng nangis time2 tu, bukak ayat2 suci, bacakn ayat qursi & 3kul dkt telinga & kepala baby. Then jngn biarkn baby sorng2. Also make sure pintu tingkap semua tutup start pukul 6. Memang ade satu Jin yng suka masuk ke dlm rumah untuk ganggu baby

Anak umur berapa sis? Pengalaman saya nak kasi anak tido tak lena selain soother kasi bedung dia.

4y ago

Mungkin boleh try white noise..

Nangis tu kejap2 or berterusan? Dah berapa lama macam Ni? Bedung?

4y ago

Apa kata waktu petang, mandi air suam lepas mandi, urut badan baby, tuam. Bagi susu, burp + bedung + dodoi + zikir. Bedung pastikan kemas. Baby umur macam ni perlukan sokongan. Cara dodoi pun main peranan.