mommy2

Assalamualaikum.. Sy mngandung bwu 32 mnggu 5 ary.. Sy kena kencing kotor n jangkitan kuman... Ada petua xnk mnghilang kan jangkitan kuman 2...sb sy takot nnty kna bsalin pramatang... Jngan kecam yea... Sekadar bertanya

15 Balas

Pegi klinik check dgn doktor. Saya pun kena UTI haritu, kalau kndungan kecil&2nd trimester, klinik@hospital akan bagi antibiotic utk dimakan. Saya kena kali kedua pd usia kndungan ke-35 minggu, disarankan bersalin takut jangkitan merebak kpd bayi, mencemar air ketubannya. So jgn lambat2, pergi jumpa doktor ya puan..

5y ago

Saya kena minggu ke 35 utk kedua kali, so mmg kena bersalin awal hari tu. Beware dgn UTI ni..

Elakkan minum kafein.byk kan mnum air masak..lepas buang air kecil or air besar,basuh dari depan ke belakang.bukan dr belakang ke depan..biasa tu je yg sy dgr misi2 pesan..ble nk g klinik n kne amik urine,cuci dulu bersih2.lepas tu tadah air kencing pertengahan.byk kan mnum air masak sblm ke klinik tu.

Sama lah saya pun kena jangkitan kuman pafa kencing dan membuatkn ari2 bahagian bawa perut sya sakit....tapi saya dah berjumpa dgn doktor,, doktor syor kn makan ubat antibiotik utk bunuh kuman tersebut...kalau x makan risau kandungan akan terjejas olh jangkitan kuman pulak kn..

Sy baru disahkan positif GBS n doktor kata kuman tu akan kekal sampai bila2... Baby berkemungkinan berisiko terkena... Sedih saya bila dpt tahu... Dktor ckp cuma waktu bersalin saja dia akan bg antibiotik dan waktu skrg byk kn minum air masak jer...

Ada..sya pun preg 32 minggu..semalam dok bagi ubat..permulaan scan je.sbab kepala bby kat atas..songsang..sekali dok cek kencing..kotor pula.dan ada keputihan yg dinamakan (jangkitan kulat)

Sy minum jus cranberry beli kt watson.. Harga lil bit pricy.. Tpi mmg berkesan.. Mnum air bnyk..mmg flush out smua kuman2.. Kalau dlu selalu kandas bhgian air kencing..skrg dh xlagi..

Tapi ubat antibiotik yg di bagi khas utk ibu2 mengandung...

Minum air bgi byk dan dapat ubt dri doktr

Kurangkan minum manis, lebihkan air masak

Amalkan minum air bali.. In shaa Allah..