Jangkitan kuman pada air kencing

Bahaya x jangkitan kuman pada air kencing? Sekarang tgh pregnant 21 minggu. Ada sapa2 yg ada pengalaman.

5 Balas

sy sis. just minum air bnyk2. klau bnyk minum air kita akan jd kerap kencing. itu elok utk bersihkan jugak. sy last few week time kencing rsa sakit sangat . pegi kk test kencing doc ckap ada kuman. malam tu sy minum air bnyk2 sbb esk nyaa kena suruh test kencing lagi and hntr g makmal. alhamdulillah result okay dah xda kuman. tiap kali nak check tu elok sis minum air bnyk2 so tak sangkut lagi jangkitan kuman kuman tu. minum air barli pun elok jugak

Bahaya. Biasanya kalau refer Dr akan on antibiotik. Saya pernah warded @ 31w masa 1st pregnancy dulu sebab contraction pra matang. Bila check puncanya jangkitan kuman pada salur kencing. Nyaris nak kena inject dexa & induce bersalin awal😅

3y ago

Alhamdulillah start on antibiotik tu takde contraction dah. Tak jadi inj dexa & induce masa 31w tu.

sama mcm sy sis.. dr. suruh repeat urine lepas tu on antibiotik.. sy 15 weeks.. harap ok la.. esok nak p repeat urine.. dr. pesan minum air byk2 sb kdg2 kita dehydrated..

bahaya..kene refer doktor

mnum air ksong byk2 ..