Kurang berat badan sebelum hamil

Assalamualaikum sy kurang berat badan sebelum hamil 43 kg . Mengandung kali pertama . Apa risiko kurang berat badan SEBELUM hamil ya ?? Mamy ada yg kurang berat badan sebelum hamil ? Apa risiko pd bayi nnt ?

Kurang berat badan sebelum hamil
14 Balas

Jangan risau.Saya pun sebelum ngandung berat 30kg je.Trimester pertama alahan jugak sampai takde slera makan.Berat tak berganjak.Pergi checkup kena tahan telinga sikit masa tu. Sekarang ni dah masuk trimester ke 3 pun still kena tahan telinga jugak sebab berat naik mendadak sangat 😅 Sabo jela. Antara risiko underweight ni part HB la.Selalu low. Apapun ubat jangan skip.Makan makanan yang berkhasiat.Makan ikut time.In shaa Allah kalau jaga semua ni berat baby akan stabil.Sekarang berat saya 46.8kg.Berat baby 2.3kg.Risau jugak kalau berat baby bertambah lagi sebelum bersalin nanti 😅 Apapun jangan risau.Jaga kandungan, diri & emosi sebaik mungkin 😊

Kurang berat ni mmg ada risiko rendah hb. Lepas mengandung akan jadi lagi rendah sbb ada baby. Hb rendah akan ada banyak lg komplikasi lain kepada baby dan ibu. Contoh seperti baby kurang berat atau bersalin tak cukup bulan. Banyak lg risiko lain juga. Jadi penting untuk tambah berat dengan betul semasa mengandung ni dan amalkan pemakanan yg sihat untuk tambah berat. Saya pun underweight sebelum hamil. Awal trimester turun lagi pulak sbb alahan. Alhamdulillah lepas tu makin menaik n baby pun membesar ok. Makanan kena jaga dan ubat pun tak boleh skip ye

2y ago

sy mmg susah sgt nk naik berat badan awk. sjak ank dara lg. tmbh sy ada scoliosis. lg susah nk tmbh berat. sy jga hb soya xlow. pemakanan kne jga dr mula pregnancy

Nurse ckp ok je, asalkan asid folic, kalsium tu jgn tinggal. Buah-buahan & sayuran kena ambil setiap hari. Just make sure sepanjang mgandung ni ada tambahan berat badan yg menandakan baby sdg mmbesar. Sy sblm mgandung 37kg, skrg da 14w baru la dpt naik ke 38kg. Umur pulak ni dah tua 3+ lebih. Sis remaja umur bawah 20 ya? Badan kuat lagi, InsyaAllah x apa2.. Jgn angkat barang berat2 tau, jaga diri.

saya masa buka buku pink berat 38kg je awk alahan bru lepas kena covid 😂 tp hb sy normal 12/13 keatas.. jdi nurse tk brp bising cuma mntk tambah berat jela. dah start 4/5month bru ade selera mkn n berat naik.. skrg 30w dah naik dkt 10kg. jgn risau sgt nnt lg 2 3 bulan mesti akan naik tu 😍

Saya pun first bby haritu kurang berat badan , bmi pun tk normal . Tpi sekali sampai 38 w langsung naik 22 kg . Sampai nurse doktor taktahu dah nak buat apa . Minum air gula dua kali tpi alhamdulilah tk sangkut . Hb sekali jer sangkut . Lain okay .

hahaha. sy 38 sis. tinggi 163. adoi. wktu xkawen berat ada la sampai 43. skrg ank sorang,tinggal tulang. tgh pregnant no2. in Sha Allah xde pape sis. doc ckp klu underweight xperlu refer specialist. tp klu tinggi kurang,mmg kne refer specialist.

sy pn mase blm peknen 42kg..alahan turun 39kg..tp alhamdullilah hb sy tnggi 13..lps masuk 5 bln bru la berat sy naik..50-55..tp hb ttp maintain..12-13..awk cume jge mkn..ambik ssu or produk tenusu..cheesse..buah buahan..sayur

2y ago

sy mnum ssu anmum tu y bantu naik berat

xde masalah pun.. sy pun sblum mengandung berat 36kg shj.. skrg dh 23week.. berat naik 48kg 😁 smpai nurse pesan utk diet pulak.. 😅 as long as hb ok.. xde effect pun pd baby.. Dunwory..

Saya berat badan sebelum pregnant 40/41kg je. Tapi bila dah pregnant setiap minggu naik. Sampai 9 bulan pregnant total naik 15kg. Okay je 🥰🥰 baby pun keluar sihat. No worries 😉

Mak saya dulu nurse marah sbb kurang berat badan…🤣…Mkn je la…Apa yg bleh di mkn…..Nnti naik la tu berat……klu x naik jgk ntah lerr…….pndai2 lah naik kan….