8 weeks tapi ada spotting bukan hari hari

Assalamualaikum smua..ada tak sesiapa yg pernah jadi mcm saya, kandungan survive tak, ada spotting tapi sekali je melekat kt seluar dalam, ada la dlm 3 dot darah wrna pink masa jadi tu.. dari hari pertama tu, takde pula spotting yg turun melekat pada seluar dalam..cuma bila sy masukkn cotton buds dalam saluran faraj baru ada nampak darah tapi warna pink muda bukn merah..itupun kdg ada kdg cotton buds bersih je..mcm semalam, sy check mmg bersih je dalam ni, hari ni pula bangun tidur, bila sapu guna kapas, ada sikit cecair wrna coklat2..bila masuk cotton buds, ada la sikit darah merah jambu tu, bila petang pula, eh bersih pula kapasnya..sy masih belum check scan lagi, cuma ada buat upt semalam masih terang line positif..ini kehamilan ke-5 sy, dh ada anak 2 org..kandungan ke-3 tak menjadi blighted ovum, kandungan ke-4 luar rahim baru je operate 3 bulan lepas..pengalaman baby tk jadi sebelum2 ni mmg sgt brbeza dgn pregnant kali ni, yg sbelum ni semuanya bleeding berterusan & darah pun merah terang & bercampur sakit..kali ni spotting yg kejap ada kejap takde mcm sy ceritakan kt atas ni..jgn marah sy kenapa tk pergi klinik lagi , sy masih trauma lagi dgn kehilangan yg lepas, takut kalau scan hasilnya kecewa sbb tu sy tggu biar lama sikit weeks…smpai sy fikir kalau kali ni tak menjadi biarlah keluar sndiri sbb sy dh trauma dgn d&c & operation..mngkin smpai di sini shj usaha sy utk anak ke-3…

2 Balas

Saya lah mcm tu. Spotting for 3 days. Lepastu stop n sambung balik tapi for a weeks je. Pergi klinik kantung ada tapi belum ada heartbeat. Bed rest je takde buat kerja apa2. Repeat scan dah nampak heartbeat. Alhamdulillahh survive and dah bersalin now baby dah 6 months. Hehe

7mo ago

Alhamdulillah sis..doakan sy juga…buat masa ni mmg spotting sekali kena kt seluar dalam, cuma sebelah dalam tu je kalau swab dgn cotton buds tu mmg ada nmpk wrna merah pink @ coklat tu..pregnant sblm ni tk pernah jadi mcm ni..kalau mcm gugur yg lepas pun klau bleeding tu mmg berterus bleeding kena pakai panty liner @ pad..yg ni tkde..kalau ikut kiraan sy dh 8 weeks skrg ni..

Say pun mcm ni jugak tak byk tp ada spotting sekarang saya cuti sebulan & bedrest ada makan duspaston & inject ubat utk kuatkan rahim jugak Alhamdulillah dah 2 hari takda spotting keputihan pun normal balik.

7mo ago

Alhamdulillah sis semoga sihat2 saja kandungan..doakan sy juga ye..