Is it normal?

Assalamualaikum sister, Sy nak tanya is it normal ke sepatutnya kalau ikut kiraan baby sy dah masuk 7 minggu 2 hari, tapi tadi pergi scan doctor kata baby 4 minggu ( macam dalam gambar tu). Lepas due date dia bagi pun tak sama macam pengiraan. Last period 20/2/2020. Ada tak siapa siapa pengalaman yang ni?

Is it normal?
21 Balas

Memula mmg doc akan ikot pgiraan last period kita.. tp once baby membesar n dia tgk ukurand kt scan akan brubah.. sbb ikot tumbesaran janin/baby time tu.. sbb tu akan lari sikit.. mcm sy pn jangka ptghn sept tp ukur lilit baby mgkn awal sept.. jgn panik as long as doc ckap "Jgn risau baby sihat je" tu dh okay dh sis

Sama sis...sy pn mcm tu jgk...aritu g scan pkar ckp lwat 2 mnggu..sepatutnya 28 week..dia dpt 26 week...jd anjak la tarikh bersalin dri 31.8.2020..jd 18.9.2020...xpela...jnji bby sht...🥰🥰

Saya pun masa scan 9weeks dc kk scan tak sama tarikh dgn yg kiraan kita..beza 2 mnggu.. last week scan utk 19 weeks.. dah sama dgn tarikh kiraan.. kkdang terlalu awal scan tak detect betul..

mesen scan tu canggih.... doctor bulat je kat tempat bby tu terus naik usia bby... biasa kita kira yg slaah... mesen jarang salah... mesen kalau lari pn seminggu je...

Waalaikumsalam sis.its normal. Memang bila kita scan due date tak sama dgn doktr bg.lagi pun mash awal lg sis..lama2 akn ok.tapi still akak kurang atau lebih 2 minggu.

Jgn risau ya sis... Ikut saja apa yg doctor ckp tu, akak punya pun sama juga... Tapi akak xnak pikir byk☺️☺️yg penting baby sihat dan kita pun sihat😃😊

Eh awak lebih kurang sama dengan date period saya 18 /2/2020 and sepatutnya due 24 Nov 2020 tapi bila scan tukar due 13/12/2020 lewat 2 week ++. Due awak bila ya??

4y ago

Aah dekat sangat, semoga kita sama2 selamat bersalin hujung tahun ni 😊

Normal je sis. Kiraan tu lebih pada kiraan data kita. Tapi proses terjadi tu masa lain. Mesin yang sebetulnya sebab dia scan ikut tumbesaran baby didalam.

Saya pun macam tu sis..doktor ikut saiz baby sebab kita tk tahu bila masa persenyewaan tu jadi huhuhu..tk ikut lmp betul2 la maksudnya

Sama saya pun bgtuu ikut pengiraan dokter dalam bulan 7 saya bersalin dah tpi dalam scan saya baru 33 minggu . last period 25/09 mcm mna tu