Buasir sebelum bersalin

Assalamualaikum semua...nak tnya ada tak mommy² yg ada pengalaman buasir sblm bersalin?mcm mana nak rawat ye?

11 Balas

skg saya pun tgh alami buasir, trimester kedua. pergi kk, dr bg ubat sapu. tp ubat sapu tu pun xkurangkan rasa berdenyut dengan rasa perit. suami pergi klinik, tanya kat diorang ubat terbaik buasir utk ibu mengandung. pihak farmasi tak bg ubat makan, diorang bg ubat sapu yg jenis ada corong tembak ke bontot terus. yg beli kat farmasi mmg berkurang rasa sakit. sbb ubat sapu tu bg rasa kebas sikit. cuba guna proctosedyl ointment.

3mo ago

baik....terima kasih awak😊

sy masa 38w tu mbuang smpi skrg ada mcm bump tp kat luar la bkn dr dlm. stat dr tu sy terus minum lactul smpi skrg. xmaw la masa teran baby dgn najis keras pn ikt keluar juga 😌. . sblm ni selalu juga sembelit (buasir xpenah) mcm apam kat situ sb tlampau meneran tp lpstu akn surut je. tp kalini bump tu dah seminggu lbh ada lg, nak lap pun kena slow²

3mo ago

ok baik....terima kasih awak😊

sy dari tm2 buasir,nak lawas kena makan buah naga je bru bkesan kat sy ,smpai lps besalin besar jgk buasir tkeluar ,dr sruh tolak je masuk dalam skrng ada lg tpi da ok sikit je lg yg sllu kluar xsakit

saya ada buasir tahap 3 ni pm tgh prgnet hmm tapi cuba la pergi dekat klinik wan saleha kuala terengganu klinik tu sy tawakal alahamdulillah .. bhya jgk klu ad buasir tgh prgnet sbb nty klu nk brnok mgkin czer😭😭

3mo ago

Ya Allah risaunya la....saya dah pergi klinik ambik ubat semua dah,tapi buasir tu xnak kecut jugak

pedih mmg pedih. tapi buasir yg terkeluar tuu, sy kadang buat rendaman air garam + air suam. duduk dalam besen tuu 10minit gitu, pastu tolak masuk dalam buasirnya. alhamdulillah dah okay sikit.

saya makan shaklee. ostenutrix. alhamdulillah. xde masalah buasir atau sembelit. adik sy pon kne lps mkn oste trus lega xbuasir atau sembelit da. dia mkn tiga biji. oste mmg bgus utk pregnant

pernah kena masa bersalin anak pertama masa nak teran bersalin tu doktor kata awak ada buasir ke lepas keluar anak terus doktor masuk balik buasir sebab dia nak jahit nasib baik enam jahitan jer.

Skrg 38w . Saya pun ada buasir dari tm1 kot ke tm2 lupa dah sampai la skrg tapi sakit time nak membuang je , dapat rasa macam belon kecil tapi sekejap je kecut . Kadang risau juga .

3mo ago

saya skrg 38w jugak,baru keluar buasir tu,jolok masuk dia xnak masuk blk....risau la nnti nak teran bersalin mcm mana la ye😭

Sy beli ubat sapu DKT tiktok.. ubat peluru pun guna jgk tp yg peluru tu X kecutkn buasir. hanya lembutkan najis. yg ubat sapu tu Bru berkesan. terus kecut. sejuk je

3mo ago

boleh x awak share nama ubat tu🥹

Sy guna anucare cream sis. Sapu je insyaAllah ok. Sedang mengalaminya skrg.. mmg perit sgt2

3mo ago

beli dekat mana ye cream tu?saya beli dekat farmasi ubat sapu jugak tapi xnak kecut buasir tu