KEPUTIHAN

Assalamualaikum semua, sy nak tnya .. trismester ke 3 ni mmg keputihan byk ke n mcm berair sikit .. xde rasa gatal cuma xselesa . #fistmom

19 Balas

depends pada setiap orang kot puan. sebab ada normal tapi tak ada gbs. even macam saya ada keputihan tak gatal pun, kadang banyak, kadang sikit, kadang tak ada.. tapi positive gbs masa pregnant. first test gbs di hospital gov bila kandungan 28w dan second test di kk kandungan 32w. Bila admit dalam wad masa tunggu bersalin saya kena cucuk antibiotik setiap 4jam sekali. bila pregnant baru tahu pasal gbs dan bagi saya penting untuk ibu-ibu mengandung ambil tahu pasal gbs. #firstmom

1y ago

tak ada puan. InsyaAllah semoga dipermudahkan segala urusan puan dan baby..aamiin..

Setiap kali p kk nurse tnya keputih ok ke tukar kale ke bau tak gatal tak. keputihan wrna apa. kita ckp kdang jernih kadang putih biasa. nurse ckp normal selagi tak gatal. kita smpai nak suruh nurse buat cek gbs tu. nurse kata tak boleh sesuka hti amek sample sbb takde tanda2 gatal, bau and bertukar wrna. tpi kita is seram dh 35w takut lah kang bsalin pape jd kan. hope takde pape lah. hmmmmmm

1y ago

nanti nurse akan tnya perubahan warna. kalau berubah warna, rasa gatal dll boleh cakap untuk buat test gbs tu. tapi selalunya perubahan warna yang pelik dari biasa. keputihan ni kalau tak keluar bukan bermaksud tak ada, di dalam pun ada keputihan tu. untuk cek gbs ni, pakai muncung itik untuk buka bukaan dan ada alat mcm berus tu untuk ambil sample. nanti boleh tanya nurse bila buat check up.

msa preggy ank sulung saya keputihan teruk,lepastu dpt ilmu dari doktor pakar suruh makan makanan probiotic seperti tempe mentah,tempoyak dan pure yogurt dan kena pantang makanan manis. Alhamdulillah preggy ank no2 sampai no5 ni saya takde keputihan.kdg ada keputihan masa preggy ni bkn sbb gbs atau gdm,kdg sbb mmg jenis alahan mengandung.

saya pun sma mcm sis keputihan ada tpi bila nak buang air besar ja kputihan klur klaw selagi tak dpt membuang sembelit keputihan tk brhenti klaw tak d jaga taw lmbt dibersihkan boleh jdi gatal sanggat tpi tak sllu kdng2 tu hilang sndri ja keputihan kdng putih kdng kuning2 crem ada yg sma ke

puan kena bagi tahu nurse atau Dr..sebab Sy masa kandungan 32 weeks MCM tu ada buat test sebab tak selesa keputihan kluar tak lah bnyak tapi dia kluar buat kita tak selesa..tak gatal pon...buat test tadi baru sy dapat keputusan sy kena GBS sebulan jugak tnggu keputusan 😥 rasa sedih sgt

sy pernah jgk mcm ni nsa frst pregnncy , kputihan tu putih je .. tp stu hari tu dia kluar byk cair je mcm air kncg dia kluar igtkn ketumban pecah , g pac .. smua normal rpanya kputihan je doc ckp ...

1y ago

awak dah bsalin? sy pun ada keputihan jugak skrg tgh tunggu hri. iolls takut hahaha

Saya pon ada keputihan, check dekat klinik swasta, report bawak ke KK. Saya ada candida albican. Doctor dan nurse di KK sentiasa tanya samaada makin berkurang atau macam mana.

1y ago

Berapa kos check di swasta ?

mcm sya lah nie sis,2x ambil swap tapi Dr ckp tiada jangkitan kuman juga,2x juga masuk ubat tapi masih sama juga sampai skng,skng tunggu hari dah nak melahirkan

1y ago

skrg keputihan sis berbau, gatal2 dan bertukar warna ke?

Inform pada nurse di KK. Dorg akan bg ubat utk masuk dekat bwh dulu. Kalau still tk ok jgk dorg akn ambik sample utk trace takut takut gbs

sama lah tkdk la gatal cuma tk selesa sbb selalu lembap🥲 rasa mcm nk pakai feminine wash ja tp misi suggest kerap tukaq pantiliner