NAK PULANG KE RUMAH WAKTU PKP

assalamualaikum semua, saya nk tnya saya bersalin beberapa hari sebelum PKP start . kiranya saya bersalin di kmpung . . sy balik kmpung awal beberapa minggu utk berpantang dan bersalin. tpi tak expect pulak akn ada pkp??. sy bersalin alhmdulillah husb sempat balik utk temankan, tpi tak sempat berapa hari je ada dengan saya dan anak sulung kami, dia kena kembali ke kerja . .jadi sekarang dah hampir sebulan dah usia baby, tpi husb tak dpt nk balik tgok sy dan baby sbb pkp ni?? .mula3 ingt nk balik 14/4 ni waktu tamat pkp . .tpi tak sangka pulak pkp diteruskan. . sy risau lpas 28/4 ni pun pkp akan diteruskan . . klw diteruskan husb sy takdpt tgok sy dan baby dan kesianlah husb nnf terpaksa duduk smbut puasa sorg3 dah lah keluarga in law pun jauh??kesian husb . . saya merancang utk pulang ke rumah kami semula di utara . tapi agak3 kalau ke balai mintak surat pelepasan dapat tak ? . dan lepas tak roadblock ? . oh jarak rumah kmpg sy ke rmh saya dlm 2 jam dan ini anak sulung kami . .saya harap ada yg dpt membantu sy dan reply . terima kasih??

15 Balas

Tak lepas klau nak balik hanya sebab tu saja. Hanya kes2 emergency je boleh lepas.. selain dari tu susah sikit la, call je balai polis berdekatan utk tanya. Zaman dah maju, hp pun makin canggih. Video call kan ada. Sekarang kita ni tengah berperang dgn musuh yg kita tak nampak pun, boleh jd sepanjang perjalan kita dkat luar tu bila2 masa saja boleh terkena virus tu, tambah lagi virus tu boleh hidup dipermukaan besi apa semua dlm tempoh masa tertentu. Fikir nyawa tu lebih penting, sia-sia je susah payah balik tiba2 positive covid-19. Bukan tak kesian ke apa tapi tu la hakikat utk menyelamatkan nyawa. Kesian dkat baby antibody dorng tak kuat pun lagi. Kalau kita rakyat Malaysia tak boleh bagi kerjasama yg baik utk Fasa ketiga ni, tak mustahil akan ada sambungan lagi sampai la diisytiharkan Negara bebas covid.

Tumpang tya... Kalau nak Blik berpantang di kmpung pun polis x lepas kn jgk ke ea...nak berpantang sorg2 tlur pulak.. Nk Pntang di rumah mertua lama2 pun phm2 sje La. Sb skrg tgh Tgu Hari nak bersalin.. Tiap2 mlm Pkr boleh ke Blik kmpg.. Wlupn ni ank kedua tp tak brp pndai Lg nk handle ank sulong n bby nt..

4y ago

Duduk berdua dgn husband? Husband kerja or tak? Penah baca klau setakat nak balik bersalin memang susah nak lepas. Klau husband cuti PKP dia la kena bertanggungjawab..

Cuba tya ke Pgawai polis.. Boleh lpas x.. Kena ada surat klu nk lpas sempadan negeri.. Klu di kpg, ada outbreak mcm zon merah Covid, lbh baik jgn blik... Sbb ibu dlm ptg n baby msh kecik lom immunity badam. Mudah dpt jangkit an.. Virus ni x memilih mangsa. So, keputusan di tgn puan..

boleh salah satu cara. suami sis kena balik kampung sis. sbb abg ipar pun mcm suami sis isteri dan anak anak dkt kampung alhamdulillah dia lepas balik kampung perjalanan dia lebih kurang 2jam jugak. tp saya tak pasti skrng nie lepas atau tidak sbb skrng dah perketatkan kawalan nya

Husband sy polis sis.. Sy dh tya dia..dia ckp balai x de buat surat pelepasan keluar negeri..dia kata mmg x blh balik.. Kalau lalu roadblock dua je sma ad kena tahan or patah balik tu je dia ckp..Tapi klu sis nk try juga tya balai tmpt sis cuba la..mna tahu ad rzki dpt ke kan..

4y ago

ok3 sis .terima kasih ya sis 😢😢 . . .tpi boleh tak tnaya suami sis kalau pelepasan ke negeri yg sama boleh tak ? . . sbb rmh di kedah jarak rmh ke rmh mak sy dalam 2jam sis .

Syg balik je.. I Pon mcm to.. duduk rumah mak I tp lepasto I ttp balik jugak SBB check up baby & mom kt area rumah.. buku pink alamat rumah kn blh je blik.. bwak buku pink klu tahan tunjuk alamat to then cerita dorg X ganas Pon ok je ade yg fhm..

4y ago

ok3 sis . terima kasih sis taw😍💓

Jangan lah harap pkp akn habis dlm masa terdekat..selagi ada org yg positif setiap hari selagi tu pkp akn di teruskan.. Silap hb sampai raya haji..better sis g balai polis berdekatan or tel dl tanya..

4y ago

Sama2

rasanya sekarang ni PKP semakin diperketatkan..apa2 alasan memang polis tak layan kecuali betul2 kecemasan..klu nak keluar dpd sempadan negeri kena ada surat daripada balai polis berdekatan..

4y ago

tapi ni negeri sama sis . . rmh sy di kedah jgak cuma jarak rumah sy dan rmh mak dalam 2 jam 😢😢

Sy baru ni pon xlps blk sis. Terpaksa patah blk. G balai diorg ckp bp xde keluarkan surat. Mmg tgjwb sndr klu nk blk. Tp sis cuba la usaha pg balai dl tnye. Mana tau ade rezeki sis & anak.

4y ago

allah 😢😢 harap sgt ada rezeki

sis try call2 dulu balai polis berdekatan, tny, cite situasi sis..sbb sepupu suami sy kt kl,anak kt kg, nk blk x blh, die call balai polis bgtau nk blk kg,nk tgk anak...dorg x bg..huhu

4y ago

baik3 sis .terima kasih ya