Gigit Puting

assalamualaikum semua ibu2.. nak tanya.. msty byk pengalaman anak gigit puting kan.. macam mana ibu2 tangani.. sy sampaii berdarah.. rasa fobia.. bg susu formula xnak.. botol pown darh mcm2 tukaaa.. Allahu.. mintak tolong sangat2 klu ada petuaaa.. & klu nk bagi susu botol.. susu apa sesuai & boleh naik berat baby.. xtahan sgt darhhh.. trima kaseh 😔

7 Balas

Tiap kali baby start gigit, saya masukkan jari kelingking saya untuk keluarkan dari mulut baby. Lepastu saya cakap “jangan gigit ya, mama sakit. Kalau gigit nanti mama taknak bagi dah” Lepastu saya tunggu sekejap sambil cakap ulangulang dekat baby. Dia akan ambil masa untuk baby stop. Tapi lamalama nanti dia akan faham & stop gigit bila menyusu. Luka dekat nipple sis kena sapu cream tau.

bb umo brp ye..klau ank sy dlu sblm setaun bg ssu similac neosure..lps setaun bg pedeasure..kedua2 susu tu khas utk naik berat.alhamdulillah berat tinggi sume cantik..bkn obes..susu kne try n error.ank sy skrg 1y3m..gigit jgk kdg2 cume ckp ngn dia jgn gigit sakit..die phm.biase tgh mengempeng die xsedar tergigit..biase nk lps sy gune jari kelingking msukkan dlm mulut dia..mmg die lps

2y ago

11 bulan.. similac xmau.. sy darh bg.. skrg puting sy luka.. serik sgt2.. anak asik merengek terpaksa bg jugak.. saked tu jgn tanya la cmna.. nangis x berlagu darhhh.. botol xmau.. susu mcm2 darhh.. darh peninggg..

ada mcm bentuk silicon khas for nipple.. mcm puting susu jenis besar.. boleh try tgok kat kedai2 brg baby or cari di shoppe. tips: bila bb gigit pukul bontot dia, bgtahu dia jgn gigit.. pura2 nangis😂.. x pun picit2 hidung dia.. kena garang sikit time bg susu.. 😂😂

baby saya pun gigit sampai luka berdarah. saya picit hidung baby bila dia gigit, and cakap dgn dia jangan gigit. lepas susu, sapu nipple cream. takde bajet nak beli susu formula huhu terpaksalah tahan kesakitan😭

beli shoppe yg protect nipple..buh kt nipple pastu bby isap xkn kna nipple kita ..sbr jela sis..sy pn smpai dmm2 kna ggt

Saya masa anak sulung, dia gigit, saya main main picit manja hidung dia, nanti dia lepaskan. Huhuhu.

2y ago

Haah, memang pon 😂. Saya buat camtu jelah tiap kali gigit. So far tak sempat nak darah lah.

biasa tu..lps myusu puting tu sapu dgn air susu..atau p farmasi bgth utk puting..