Boleh puasa tak??

Assalamualaikum & selamat pagi..bulan puase tinggal bbrp hari je lagi..jd sy nk tye boleh ke ibu mengandung berpuasa diawal kehamilan..1st trimester.. #ingintahu #bantusharing #pregnancy

25 Balas

Pendapat saya la ya.. Kita akan bertemu Ramadhan setahun sekali sahaja. Jadi usahalah berpuasa sebaiknya.. Ambil makanan yang baik, cukup carbo, protein utk diberi pada anak. Dah boleh stop segala makanan segera la kalau ada ambil. Stop fastfood, fake food, process food, junkfood segala. Sayangkan janin dan diri. Ambil real food.. Buah, sayur.. Makan minyak kelapa dara sebab dia lemak yang baik. Air cukupkan 2L.. Masa bersahur elakkan ambil yang manis macam susu.. Kalau nak minum susu ambil masa berbuka, sebab dia buat rasa dahaga sebab ada gula biasanya dalam susu.. Kalau bagi saya, tak ambil susu pun takpa sebab dia minuman process.. Dalam sayuran pun banyak ja sumber kalsium kalau kata ambil susu tu sebab kalsium kan.. Padahal banyak ja dari real food.. Ubah cara makan.. Ambil yang lebih sihat, kalau teringin teringin semua tu sebab badan bagitau sign kekurangan magnesium tu sebab tu rasa teringin ja.. Rajinkan diri buat green juice, tu lagi baik.. Makan kurma pula dalam bilangan ganjil, sama ada 3/5/7/9. Atau boleh buat air nabis. Air nabis tu air rendaman kurma.. Rendam semalaman.. Masa sahur minum.. Cukupkan keperluan nutrient untuk diberi pada janin. Baru tak susah hati nak berpuasa.. Sebenarnya kalau berpuasa lagi baik, badan akan lagi sihat..

3y ago

Ayat dalam buku ni tulis mcm ni.. "Masa kehamilan ialah masa untuk bertumpu kepada nutrisi seimbang untuk menyokong proses pertumbuhan janin yang pesat. Amalan diet yang pelbagai berserta pilihan makanan bersih dan semula jadi jauh lebih baik yang seharusnya menjadi amalan dan amat disarankan."

kalau saya pregnant mmng xpuasa ..tapi tahun ni terasa nak puasa pulak ..kandungan. bru 21week 6day ..cuba lah untuk puasa ,kalau xtahan n xboleh nak go ..buka ajelaa ..puasa stgh hari 😅 ..kadang pikir risau juga kalau puasa .. bby dlm perut lapar ..kita mmng boleh tahan. yg dalam perut tu . ..sbb byk dah kes ibu pentingkan dri semata mata nak puasa ,tup2 bby meninggal .. .ermm ..cubalah puasa dulu ,kalau xboleh ,buka aje ..suami sy mmng xkasi ..tpi tringin juga nak puasa pada bulan ramadhan ..yelaa ,tiap kali bulan puasa je tgh mngandung ..kalau xmengandung gugur ,kalau xgugur mnyusu bby ,kalau xmnyusu baby ,dlm pantang 😅😅 ..

8mo ago

nmpknya tahun ni xpuasa lagi ..masuk trimester ke 3 ..anak ke 5 .. Allahu .. moga yg baik² shj ..

Saya pun tengah pregnant first and first trimester jugak. Semalam baru buat buku pink and ade tanye doktor pasal puasa ni. Doktor kata tak galakkan puasa sebab kandungan baru lagi. Cuma kalau nak cuba boleh since takde sejarah atau sakit pape. So saya decide untuk cuba dulu esok, larat ke tak. Kalau tak larat, memang buka je. Sebab sekarang setiap 2-3 jam memang kena makan/mengunyah. 😅

ibu mengandung boleh puasa atau x bergantung kpd bdn individu..yes mn yg gdm mmg kna consult dgn doc dl.. cuba puasa n kalau rs xlarat n bby kurang gerak boleh buka.. n yg morning sickness teruk pun x digalakkna sbb takut dehydrate.. insyaallah kalau ibu sihat ms sahur ambil kurma tahan smpai berbuka..😊

sama la kita sis..saya pun tertanya2..tapi ada yg kata boleh.ikut kemampuan badan..tak tahan jangan paksa..husband saya memang awl2 dh bg red light..tak izin kan saya puasa..dia risau kan saya dan baby..lagi pun sekarang saya morning sickness,gastrik dan sentiasa lapar..

saya pun teringin sangat nak puasa tapi saya takut jugak sebenarnya, takut jadi ape2 dgn baby, baru frist time pregnant... lagipun husband dgn mama tak bagi, dia takut ape2 jadi. hehehe kena ganti laa nnti..

sy first baby,tkt nk puasa...suami tak galakan...sy pn tkt nk puasa,belum ada apa2 pngalaman..takpe,nanti blh ganti.puasa lagi...lagipun dh masuk 3rd trimester dh ni....risau kdaan baby sebenarnya....

3y ago

sya pun 3rd trimester, gdm on diet .. due dte pun dh dekat, tktau nk puasa ke tidak .. first bby

Saya pun tak decide lagi nak puasa atau tidak . Minggu lepas cuba puasa sehari , lepastu badan menggigil dan pening kepala sampai ke malam . Suami pun tak galakkan puasa , takut effect baby 🥺

cb dl je sis..kl bdn xblh terima buka je &xpyh puasa sis..sy pon thn lps camtu try sehari lgs naik gastric mual teruk lgs buka dr stu sy xpuasa lg cz dh trimester 3

Saya pulak 3rd trimester.. first baby.. teringin nak puasa, tapi macam takut-takut.. sebab ada beta talasemia, hb low.. risau jgk akan keadaan baby nanti..