Boleh puasa tak??

Assalamualaikum & selamat pagi..bulan puase tinggal bbrp hari je lagi..jd sy nk tye boleh ke ibu mengandung berpuasa diawal kehamilan..1st trimester.. #ingintahu #bantusharing #pregnancy

25 Balas

saya 5 month tp xberani nk puasa,sbb takut ade effect kt baby,lg pon sejak pregnant xtahan lapar n dahaga.. Tahun ni terpaksa la tinggal puasa..

cuba tanya doctor sis. kalau dia kata ok boleh cuba teruskan kalau larat. saya 22 weeks. hari tu check up tanya dr, dia cakap ok.

sy pun msih 1st trimester msuk puasa nt, tp sy xbrani puasa sbb rsaukan baby.. sebelum ni sy dh gugur 2x jd yg kalini mmg btul2 nk jaga

Atas nasihat dr. Kalau dri awal dr nasihat xperlu, xpayah puasa. Kalau xde apa2. Sebaiknya cuba dulu. Kalau xtahan, berbukala.

Kalau saya pregnant, mmg tak puasa . Selepas bersalin nanti akn ganti puasa . Takut dlm bby lapar meninggal sebab puasa ☺️

saya tak puasa tahun ni. trimester 3 dah 8 Bulan. suami tak bagi Dan saya risaukan keadaan bayi twin saya.

3y ago

aminnn.. Semoga Allah permudah urusan ibu ibu yang lain juga.

Klu bdn rse sehat..boleh je puasa..sy pun nk try juga puasa..tgok cmne kn..tp mak awl2 dh pesan x bg puasa.

Doktor akan bgtau boleh pose or x. Mcm sy awal2 doktor dh ckp xboleh pose sbb GDM. Risiko hypo tu tggi.

Sy 7 bln mmg x puasa 😅 bygkan lewat mkn je masuk angin n gigil2

anak perlu makan sis minum air putih kena kerap tp klw nk cuba bole je hahahah