Tertekan perut

Assalamualaikum & selamat malam.. saya dah 20w., Normalkah bila kita cangkung or nak sujud time solat rasa sakit bawah perut macam perut tertekan / tertindih sikit?

10 Balas

Normal . Saya pun dah masuk 36 weeks ni pun still rasa mcm tu sebab saya ni prefer toilet cangkung drpd duduk . Agak terasa perut kena tekan . For solat pun setakat sekarang belum duduk lagi . Sebab solat ibarat satu proses senaman mudahkan kita as ibu mengandung ni utk bersalin , saya jenis payah exercise so saya cuba tak solat duduk tambah dekat akhir2 ni . Kalau sis rasa memang takboleh solat biasa sulam la dengan duduk . Mcm subuh & maghrib solat la biasa , selebihnya duduk . Mana sis selesa buat , jangan paksa . Allah bg kelebihan buat ibu & bayi .

2y ago

thanks ya.. sma la mcm saya.. susah nk exercise..

sy baru 17w pun mcm sis gak. bila sujud atau guna tandas cangkung menekan bawah perut. tambah sy de PID. bila nk bangun tu jd amik masa sbb nk kena kuatkan otot kakuli. jd bila tgh sakit belakang tu mmg sy terpaksa solat duduk n pilih tandas duduk.

masa awal pregnant, Dr pernah nasihat kan saya jangan mencangkung sbb nnti peranakan jatuh. solat pula, skrg sy solat duduk, sbb bila dh sujid, nak bangun tu susah. kene put pressure kat tangan utk support badan utk bangun

2y ago

itu lah. sy pon just dgr je ckp Dr. smpai skrg tak guna toilet cangkung. tp kalau cangkung tu bagus. nak try jugak utk banyakkan cangkung

maaf saya tahu post ni dh 12bln yg lalu 😂 anak puan okay tak selepas dilahirkan ? saya pun alami yg sama.. baby tidak apa2 kah kalau kita duduk cangkung membuang apa semua tu ?

1y ago

saya tak pasti adakah awak ni orang melayu atau tak tapi alhamdulilah anak saya dilahirkan normal tanpa apa-apa masalah..

Hi sis sy pun 20w.. Sy pun jdi yg sma bila nk solat mmg akan tertekan sikit perut tp xda la smpai sakit..cuma bila nk buang air kecik ke xbole nk mencangkung rsa sakit sgt

Normal. Eloklah kalau mcangkung, sujud rasa mcmtu, at least otot merengang. Sy hari2 suka mencangkung, moga2 mudah bersalin nanti.

normal kot...sbb sya pn alami yg sama..pnh dgr org ckp mmg akn rasa mcmtu bila kandungan dh besar

Normal sebab perut dah besar kan. Kalau sakit sangat puan solat je duduk

2y ago

thanks ya utk info tu

sy mcm sis.. sakit bila nk tnduk sujud.. jadi sy solat duduk..

normal