PENDAPAT IBU IBU

Assalamualaikum sayang prgnant sudah 11 minggu 5 hari. Tapi selera makan saya masih kurang bau bau minyak atau orang masak masih sya xboleh bau lagi2 bau nasi memang sya loya teruk smpai nak muntah makan pon sya hnya makan buah2 shja dan biskut oat. Ibu-ibu yang lain boleh beri pendapat pada saya macam mana sya boleh kurangkan rasa loya yang teruk ? TERIMA KASIH ❤️

9 Balas

biasa tu sis. saya pun x dpt nak cium bau minyak goreng, bwg, wangi, sabun masa 1st trimester dulu. nasib baik ada mak dan kakak tlg memasak d rmh. saya byk makan krakers, roti wholemeal, telur & buah. makan nasi pun tengok lauknya, ayam & ikan mmg x lalu mkn. tapi dlm 2nd trimester masa 5-6 bulan dah takde alahan, dah boleh memasak kat dapur & selera makan pun ok. takde petua nak hilangkan alahan ni sis sebab benda dpt hilang sendiri. cuma kena makan makanan ganti yg berkhasiat utk dptkan zat secukupnya

normal tu puan.. masok trimester kedua nnti alahan tu akn beransur2 hilang dn selera mkn puan pun akn kembali malah slalu terasa lapar biarpun baru lepas mkn😅...semoga dipermudahkan spnjng kehamilan puan.. bnyakkn berehat dn jngn angkt brng berat😊

Normal sis 🥰 Saya sampai skrg dah 21 weeks pun tak berapa hilang lagi alahan tu. Mungkin boleh cuba makan buah buahan banyak2 ok bagi kenyang sikit. Minum air banyak. Asalkan jangan perut kosong. ☺️

3y ago

lamanya hmm harap2 sya hilanglah cepat alahan ni sya betul2 xlarat skrg

sama lah dgn sy sis.. smnjak sy masuk 11w alahan sgt teruk asyik nk muntah je lagi2 kalau terhidu minyak wangi atw apa2 bau snsitif sgt2 huhuhhuu kdg xda slera makan😅

Boleh mkn apa yg boleh. Biar sikit tp kerap. Muntah loya tu normal. Dulu sy baring je kurung dlm bilik. Masuk 2nd tri ok nnt. Kena kuat semangat yaa

normal sis..Saya sampai 14w maseh alahan teruk lagi..Sekarang da 20w pun maseh alah pada bau2 tertentu Contoh bau masak,bau perfume atau deodorant..

3y ago

samalah kite.. saya x suka hidu bau antabax hijau & wangi bapa saya. rasa nak marah aje kalau terhidu. nasib baik x lama alahan tu. tak pasal2 jadi anak derhaka 😁

kalau 11 mgu tu normal lg la masih dlm alahan. biasa makan ubat muntah/loya yg doc bagi je..

3y ago

ubat tu tak sesuai la tu..kne tgu trimester ke2 la..kalau sy bese trimester ke2 dh ok.. ade org smpai bersalin.. harap2 cepat la hilang alahan nie

nrmal sis..alahn akan hilang sdri nti..or sis rjuk doc..doc akn bg ubt

lain org lain Masa alahan...Tahniah enjoy the pregnancy jurney...