batuk semasa hamil

assalamualaikum. saya pregnnt 10 minggu ada petua tak nak hilang kan batuk? saya tak berapa berani nak ambil sebarang ubat takut efect dgn bby nak mmbesar.

5 Balas

kalau saya batuk atau sakit tekak, saya amalkan pati Sunquick oren suam je.. minum 3x sehari... bancuh dgn air suam.. pastu buah oren mkn 1bj sehari.. InshaAllah berkesan... sblm ni sy demam panas dlm n batuk. sy amalkan pati Sunquick oren je bsama air suam... 3sdb pati Sunquick oren n air suam 1gelas atau separuh gelas. bg rasa masam2..

Sis boleh terus g jumpa doktor , sy pun awal2 pregnant batuk tk henti , g check doktor xberani nk bagi ubat batuk yg air tu , sbb kandungan masa tu masih awal lg n baby baru nk membesar . Last2 batuk hilang nga sdiri jer .

boleh terus refer doktor. ada ubat yg mmg selamat masa kehamilan

Maka, puan ke klinik lah untuk dapat ubat... gitu

16 minggu 1 hari dah berapa bulan

2y ago

terima kasih . amin