Nak percaya hasil dari app pregnant test or hasil upt

Assalamualaikum saya nk tnya...kalau ikutkan tarikh period sy semula..sy akan period dlm 21 or 22hb ni..tpy smpai skrng x period lg..dh check sekali tpy hasil upt tu negatif..dlm masa yg sm jg..sy ada check guna app pregnant test..tpy dlm tu dia ckp sy pregnant 3 minggu lbh...jdi srkg ni saya pning..sy nk kn cya ngn hasil yg mn??adakah hasil upt tu bole slh?? Ataupun hasil dari app pregnant test tu yg slh??

16 Balas

Dulu waktu saya takde ilmu pasal TTC, saya pun mcm awak. Tapi bila dah belajar pasal TTC ni serba serbi dapat tahu & belajar. Bagi saya stop la guna apps tu, apps tak dpt nak scan badan awak. Hanya jangkaan sahaja. Tapi tak tepat pun. Badan kita ni kadang subur cepat, kadang lambat. Sebab tu period pun kadang cepat kadang lambat. Cara tepat check la urine utk check subur guna opk, utk check pregnant guna upt. Urine tu lebih tepat sbb dia dtg drpd dlm badan kita. Dan lagi 1 buat la checkup husb n wife. Ambik darah utk wife, ambik sperm utk husb. Membantu semua ni. InshaaAllah. Utk soalan awak. Percaya UPT & OPK. Apps tolak tepi. Saya guna apps untuk buat notes bila saya dtg period & bersama je. Utk nak tahu subur & pregnant saya guna urine test.

3mo ago

ohh fhm²

Orang pakai apps tu kalau dah confirm pregnant sis 😂 nak tahu pregnant ke tak pakai UPT. Tak pakai apps 😂 Apps tak boleh nak check HCG dalam urine. Jadi tolong check pakai UPT ya sis. Kalau still tak period jugak, boleb test UPT seminggu lepas tarikh period. Kalau -VE berkemungkinan sebab stress atau hormone. Kalau betul pregnant, mana mana UPT pun akan naik 2 line

3mo ago

xyah pelik sis 😅 tu jangkaan dlm apps je.. sbb utk next period awak x tanda lagi.. so dia detect awak pregnant je lah.

Klu sis mmg pregnant mna2 guna upt pn tetap naik positive.. mungkin salah 1 upt tu defect, jarang upt bgi false negative tp bgi false positive tu slalu terjdi.. sy suggest guna upt brand dip n tell/clearblue digital.. mmg semua org yakin brand upt tu sbb mmg accurate berbnding brand2 lain

3mo ago

Aamiin

Zissss org guna apps once UPT positive. Awak UPT negative, so there is no need to refer apps at all. The only way kita nak tahu pregnant atau tidak, UPT je paling mudah. Nak valid, pakai Clearblue. Nak lagi valid, test jika lewat period 3 hari ke atas.

Mana ada org confirmkan pregnant guna apps. Kena guna upt la. Kalau dtg clinic ckp kita pregnant sebab check guna apps nurse pon pening. Kalau upt masih negative, check je tiap 2 hari. Kalau pregnant eventually akan positive juga

klau sis nk Tau lbh tepat beli je upt bnyak2 lain2 brand, app tu sis gna untuk tngk kesuburan je.. mcm saya slalu tngk kesuburan je , skrg alhamdulillah Allah izinkn zuriat ke2 untuk saya🥰

percaya UPT sis. apps pregnancy tu bukan boleh test sis pregnant atau tak, dia just tolong kirakan, kalau sis pregnant, kandungan tu dah berapa2 minggu gitu.

Sis boleh try test sekali lagi dlm 1 minggu lagi. Kalau still xde period lg, boleh jadi upt +ve. Pakai brand clearblue bagus, mmg effective result dia 😊

3mo ago

okay sis tq..tq jg dh bgi pendapat

cycle kita sama sis, if hari ini 26hb pun still tak period mksdnya dah 6 hari delay. Tadi pagi buat test tapi negatif. Apa simptom yg sis alami skrg?

3mo ago

sy pun x pasti simptom yg sy alami ni ada ke tak..tpy sy spnjng sy delay period ni..n lepas sy check upt negatif sy prnh rsa sakit kt perut belah kanan ngn kiri..tpy bkn yg skit sgt..sy pun tak tau knp sy skit perut belah kanan ngn kiri