kencing manis

assalamualaikum ..saya nk tanya bacaan gula mcm yg dlam gambar tu norma tak ye ..?sbb sye kene kencing manis ,dokter suruh sye chek sendiri kt rumah ..terima kasih kohon pencerahan yaa ..

kencing manis
11 Balas

Sya pun , 6.1 doktor kata tinggi ....1.2.3.4 hari bulan ...check trus ..mula 26 hari tuu ..minggu ni start lgi ...kita doktor ..Klau 4 ari bulan ni masih gula 6 lbih ..terpaksa masuk ubat dan branak truss ...bru tahu ada kencing manis ... ikutkan 15/08/21 due , awal 12 hari ..

3y ago

masuk ubat ..trus branak ,Klau gula masih 5 lebih ..

I rasa yang ni more to your diet.. just kawal makanan and cuba ambik lagi.. sebab saya pun sama.. pakar cakap it’s my diet masa first time tinggi tu. after that dah OK skrg cuma kena observe je skrg.. so I mkn malam dlm pkl 6-7.. after pkl 9 tak makan dah..minum susu je.

3y ago

Saya pun first time.. don’t worry! Just kawal makanan je should be ok. Hope all is well 🙂

dekat KKKL bacaan pre breakfast kena bawah 5.3. dan bacaan 2 jam lepas mkn kena bawah 6.4..sbelum ni kena 7.3 tp baru2 ni doktor ckp carta dh berubah kena 6.4 kebawah utk 2 jam slepas mkn.. sy pun gdm.. sy just make sure lepas mkn sy sentiasa bwah 6.4

sya pun tiap2 1mgu kena pergi check up klinik 4kali kena ulang alik ke kk nurse pantau gula kita.. tiap2 4kali time ni kena pergi kk utk check gula, dia org xbg check sdiri huhu.. 8am, 10am,2pm dan 8pm, selalunya awai pagi selalu tinggi 5.6

3y ago

skrg alhamdulillah sye dh okey ..hari tu puasa 5.0 dokter pun puas hati ..berat badan pun turun 58kg dri pada 60 kg ..sye diet sendiri n banyakkan bersenam itu sahaja ...

lain klinik lain bacaan dia puan. bacaan 7.1 tu sejam selepas makan atau dua jam selepas makan? kalau klinik sini bacaan selepas dua jam makan 7.1 tu tinggi. Sini takleh lebih 6.7

3y ago

Ohhh okay.. Nnti2 senang nak check dekat rumah. Thank you 🙏

lain klinik, lain sis so susah nak tentukan apa bacaan normal kencing manis semasa mengandung... tapi ikut je saranan doktors and nurses ya. mereka lebih tahu

Bacaan puasa 8jam bacaan normal kena 5.1 kebawah..selepas 2 jam makan...bacaan kena 6.5 ke bawah..sebab saya pun sama ada GDM..huhuhu

Rasanya bacaan normal kencing manis semasa mengandung tak boleh lebih 6.7. Kalau lebih tu dah kira tinggi.

7.4 tu agak tinggi lps 2 jam makan. tmpt Sy kena kurang 6.7

Klu kk tmpt sy..pagi kena bwh 5..wktu lain bwh 6.9