Rawatan Akar Gigi Semasa Hamil

Assalamualaikum. Saya nak tanya, siapa dekat sini semasa hamil pernah buat rawatan akar gigi? Nak tahu pengalaman yg mana pernah buat rawatan akar gigi tu, sakit tak? Lepas habis buat rawatan tu sakit terus hilang tak ye. Takutnye sbb esok kana buat rawatan akar gigi tu. Doktor bius tak nanti ye? Sorry banyak sgt soalan hehehe

5 Balas

aritu da 3 stages tp dktor nk keep on repeating 1 stage ja sbb pregnant. sampai dah bersalin nti bru continue stage strusnya. so skrg sy sakit ja mmg repeat stage 1 jala @ mkn paracetamol. tp alhamdulillah xpnah lg mkn paracetamol tu sbb masih mmpu brtahan 😂

Sis hamil berapa weeks tu ye?sebab saya pernah tanya dentist untuk buat rawatan akal..dentist kata tak boleh sebab sedang hamil..takut risiko pada baby...ke boleh juga ikut pada weeks jugak ke ? ..kalau boleh tak nak cabut😰

5y ago

Skrg ni dah 37weeks. Sy tk jd pun buat rawatan akar tu, maybe lepas pantang bersalin baru buat ataupun sy cabut trus je. Buat msa ni sy tmpal smntra je gigi yg berlubang tu. Klu nk ikutkn hritu kene dtg smula utk rwtn akar gigi tp tkut pulak. Tu decide buat lps brsalin . Sbb hritu tmpal gigi ni skrg dh tk sakit dh.

rawatan akar sy xtau cmne tp klau cabut, dentist aritu kta klau blh hold smp bsalin bru cbut. sbb risiko pendrahan gusi tu blh sbbkan kguguran. wallahualam

Rsa milu je xskit pun jgn risau sy dh wt dh xskit rsa milu je dia kuar kn akar pda gigi tu

Sure la bius..elok la buat rawatan akar.. Dari cabut lagi x bagus..

5y ago

Gigi sya pon berlubang.. ingat nak cabut Gigi blh ke time pregnant cabut Gigi?